REPORTAJ. Ce au făcut autoritățile pentru familiile din cartierul Andronache, după moartea celor două fetițe. ”S-au trezit în al 12-lea ceas”

Andrei Cezar 05.03.2021, 16:33

La o săptămână de la tragedia din cartierul Andronache din Capitală, când două fete au murit după ce o șoferiță aflată sub influența băuturilor alcoolice le-a lovit în plin cu mașina, autoritățile au montat limitatoare de viteză pe strada pe care a avut loc teribilul accident. La fața locului s-a deplasat și primarul Sectorului 2 care a inspectat lucrările. De astăzi, 7 astfel de limitatoare vor împiedica șoferii să mai circule cu viteză. Tardiv spun, însă, locuitorii străzii Mențiunii, fiindcă cele două minore nu mai pot fi aduse înapoi. La locul accidentului, rudele copilelor plâng neîncetat.

Limitatoare de viteză, montate pe strada Mențiunii. Ce spun oamenii din zonă

Vineri dimineață, Administrația Străzilor București a început montarea celor 7 limitatoare de viteză pe strada Mențiunii din cartierul Andronache.

”Administrația Străzilor București montează azi 7 limitatoare de viteză pe strada Mențiunii. Asta nu repară ce s-a întâmplat, dar sperăm să prevină alte tragedii de acest fel.”, scris într-un mesaj postat pe facebook primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Și cum în România este nevoie de producerea unei tragedii pentru ca autoritățile să se sesizeze în privința unor nereguli care de multe ori duc la pierderea de vieți omenești, în cazul de față lucrătorii de la Administrația Străzilor au procedat și la schimbarea unor semne de circulație din zonă. Operațiunea ar fi trebuit realizată cu mult timp în urmă, având în vedere că semnele nici măcar nu se mai puteau distinge, creând un real pericol pentru șoferii care circulă prin zonă.

Locuitorii străzii Mențiunii sunt și acum șocați de evenimentul tragic din urmă cu o săptămână. Marius este și el tată și chiar dacă locuiește la câteva sute de metri de locul accidentului, mi-a mărturisit că de sâmbătă nu i-a mai dat voie copilului său să se joace în afara curții.

Marius: ”S-au trezit în al 12-lea ceas. A trebuit să moară doi copii ca să pună aceste limitatoare. Este bine că le-au pus și acum, dar ele ar fi trebuit montate de mult timp, mai ales că pe aici circulă și autobuze.”

Montarea limitatoarelor de viteza pe strada Mentiunii
Montarea limitatoarelor de viteza pe strada Mentiunii

Mama unei dintre fetele decedate: ”Doamne, unde e copilul meu?”

Un alt tânăr spune că strada este extrem de circulată, mai ales la ore de vârf, atunci când oamenii pleacă de la serviciu. El recomandă autorităților să monteze limitatoare de viteză și pe străduțele adiacente, care fac legătura cu Autostrada A3.

Dragoș: ”De când s-a deschis autostrada, aplicația Waze îi redirecționează pe șoferi pe aici. Circulă cu viteză, nici semne de circulație nu sunt la intersecțiii și se întâmplă mereu accidente. Nu atât de grave ca acesta, dar săptămânal vezi câte o tamponare.”

La locul tragediei, pozele celor două fete ucise în accident stau rezemate de zecile de lumânări aprinse pe trotuar, alături de buchete întregi de flori. Mama uneia dintre copile plânge necontenit în fața chipurilor acestora. Femeia încearcă să afle răspunsuri de la divinitate, întrebând-se repetitiv cu o durere greu de descris în cuvinte: ”Unde ești, frumoasa mea? Doamne, unde e copilul meu?”. Printre lacrimi de durere, încearcă să îi transmită uneia dintre rude să îi spună proprietarului casei în fața căreia s-a produs accidentul să ”își schimbe gardul”, pe motiv că pe acel gard încă mai sunt urmele fetelor.

Filmul evenimentului

Sâmbătă, 27 februarie, un accident cumplit produs pe strada Mențiunii, alerta întreg cartierul bucureșten Andronache. O șoferiță, aflată la volanul unui SUV de mici dimensiuni a intrat violent înr-un stâlp de electricitate. În urma impactului, mașina a fost proiectată în gardul unei case, iar din inerție a lovit doi copii care se aflau pe trotuar, potrivit Brigăzii Rutiere.

Cele două fete au fost transportate la Spitalul Floreasca, respectiv la Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru îngrijiri medicale. La scurt timp, una dintre ele, în vârstă de 7 ani și-a pierdut viața. Câteva ore mai târziu, a doua victimă a decedat și ea după ce medicii Spitalului Grigore Alexandrescu au făcut tot posibilul să o salveze.

Între timp, șoferița de 56 de ani care ar fi provocat accidentul și pasagerul mașinii au fost transportați la Spitalul Sfântul Pantelimon după ce au fost bătuți de martorii accidentului. Reprezentanții unității medicale au făcut precizarea că cei doi „nu au suferit leziuni care să necesite internare”.

Montarea limitatoarelor de viteza pe strada Mentiunii
Montarea limitatoarelor de viteza pe strada Mentiunii

Șoferița s-a urcat băută la volan. Ce riscă acum

În urma analizelor făcute la Institutul de Medicină Legală, în vederea stabilirii alcoolemiei, șoferița a fost depistată cu 0,6 grame de alcool pur în litrul de sânge.

„În baza probatorului administrat, polițiștii Brigăzii Rutiere au dispus masura reținerii pentru 24h față de conducătoarea auto, urmând ca aceasta să fie prezentată unității de parchet competente cu propunerea de a se dispune masura arestului preventiv.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, femeia le-ar fi spus polițiștilor că a încurcat pedalele de frână și accelerație, recunoscând, totodată, că nu conducea prea des. Pentru faptele de care este învinuită, șofeirța riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe