Reportaj BBC. Teroare lângă Cernihiv. 130 de ucraineni luați ostatici și ținuți într-un subsol, printre cadavre

Beatrice Dumitru 08.04.2022, 12:20
Reportaj BBC. Teroare lângă Cernihiv. 130 de ucraineni luați ostatici și ținuți într-un subsol, printre cadavre

Războiul din Ucraina scoate la iveală din în ce mai multe drame trăite de ucraineni în orașele și satele ocupate de forțele de la Moscova. Oameni din Iahidne, lângă Cernihiv, au fost ținuți ostatici într-un subsol de 65 de metri pătrați, fiind nevoiți să stea în picioare zi și noapte timp de aproape o lună. Aceștia au povestit că au stat în cameră cei cei morți, pentru că soldații ruși nu le dădeau voie să scoată cadavrele.

Drama oamenilor de la Iahidne

Pe peretele alb și umed al subsolului școlii din Iahidne este desenat cu creion roșu un calendar marcând perioada 5 martie – 2 aprilie, când oamenii din acest sat au trăit traume inimaginabile. Localitatea Iahidne, aflată la 140 km de Kiev și lângă Cernihiv, a fost ocupată de soldații ruși timp de aproape o lună.

Când soldații ruși au ajuns aici, au luat bărbați, femei și copii din casele lor sub amenințarea armei și i-au ținut la subsolul școlii timp de aproape patru săptămâni. În jur de 130 de persoane înghesuite într-o cameră de aproximativ 65 de metri pătrați.

Reportaj BBC. Teroare lângă Cernihiv. 130 de ucraineni luați ostatici și ținuți într-un subsol printre cadavre
Orașe și sate din Ucraina au fost distruse în timpul războiului.

Bebeluși, printre cei ținuți ostatici

Mikola Klimchuk, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre cei care au trăit această dramă și a arătat echipei BBC subsolul în care oamenii au fost nevoiți să stea.

Acesta era spațiul meu de jumătate de metru. Dormeam în picioare. M-am legat de balustradă cu eșarfa mea ca să nu cad. Am petrecut 25 de nopți așa”, a spus acesta și apoi a început să plângă.

El a povestit că nici nu se putea mișca, de teamă să nu calce pe alți oameni. Aproximativ 40 sau 50 de copii s-au numărat printre cei ținuți captivi, inclusiv bebeluși. Cel mai mic avea doar două luni.

Forțele ruse au ajuns rapid în sate precum Iahidne, când și-au lansat asaltul asupra Cernihivului. Timp de săptămâni, orașul de aproximativ 300.000 de oameni a fost blocat, în timp ce forțele ruse l-au înconjurat și bombardat. De asemenea, au distrus un pod de pe drumul spre capitala Kiev, pentru ca locuitorii să nu poată fugi. Acum, rușii s-au retras după eșecul de la Kiev.

Anastasia, în vârstă de 15 ani, a stat și ea în subsolul școlii, împreună cu tatăl și bunica ei.

Nici măcar nu era cât o cameră. Am stat în picioare. Dormeam în picioare, deși nu prea am putu dormi deloc. Era imposibil. Atât de multe obuze aterizau pe aici. Era insuportabil”, a spus ea.

Camera nu avea aerisire. Cele două ferestre ale sale erau scânduri. „În timpul petrecut aici, 12 persoane au murit”, a spus Mikola.

În cameră cu morții

Majoritatea erau persoane în vârstă. Nu este clar din ce motiv au murit, dar el crede că unii au murit sufocați. Cadavrele nu au putut fi scose din subsol, deoarece soldații ruși nu au permis acest lucru în fiecare zi. Și din cauzaatacurilor constante, bombardamente cu mortar, explozii și focuri de armă, era și periculos.

Aceasta însemna că oamenii, inclusiv copiii, au trăit în mijlocul cadavrelor ore întregi, și uneori zile, până când puteau fi scoase afară. De cele mai multe ori oamenii nu aveau voie să iasă nici măcar pentru a folosi toaleta, fijnd nevoiți să folosească găleți.

Uneori, soldații scoteau oameni ca să-i folosească drept scuturi”, a spus Mikola.

Erau lăsați să gătească pe foc deschis afară de două ori pe zi. Satul avea suficiente rezerve de hrană și o fântână pentru apă. Unul dintre soldații ruși i-a povestit lui Mikola că li s-a spus că vor fi în Ucraina doar patru zile, suficient pentru a prelua Kievul.

Pe 3 aprilie, rușii s-au retras din Iahidne. Soldații ucraineni se află acum în sat, iar cei mai mulți dintre cei care au fost ținuți prizonieri au fost evacuați în zonele din apropiere.

Mă trezesc de multe ori în fiecare noapte. Simt că aud sunetul împușcăturilor. Fug la părinți, speriată„, a mai spus Anastasia.

Forțele ruse au ocupat sate precum Iahidne în jurul Cernihivului în încercarea de a asedia orașul și, în cele din urmă, de a prelua controlul asupra acestuia. Ei nu au putut să intre în oraș, dar multe părți ale acestuia au fost distruse și oficialii spun că aproximativ 350 de civili au fost uciși.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...