Renault a anunţat că a revenit pe profit. Câți bani a câștigat grupul francez anul trecut

Bogdan Bârliga 21.02.2022, 14:22
Renault a anunţat că a revenit pe profit. Câți bani a câștigat grupul francez anul trecut

După situația dificilă din ultimii doi ani grupul Renault a anunțat că a reușit să-și crească veniturile și a obținut chiar un profit peste așteptări.

Veniturile totale ale grupului Renault au crescut anul trecut cu 6,3%, dar consiliul de administrație va propune Adunării Generale a acționarilor să nu fie acordate dividende pentru anul financiar 2021.

De la împrumut pentru supraviețuire la profit

Grupul Renault a trecut printr-o criză majoră de lichiditate în cel mai grav moment al pandemiei de coronavirus şi fost salvat de un împrumut garantat de stat.

Un raport al Curţii de Conturi din Franţa citat de bloomberg.com prezintă în mod detaliat situaţia financiară dificilă în care se afla Renault în prima jumătate a anului 2020. Potrivit acestui raport grupul francez a împrumutat patru miliarde de euro până la finalul anului 2020.

Profit peste așteptări

Producătorul auto francez a înregistrat anul trecut un profit net de 888 milioane de euro, în timp ce unii analiştii se aşteptau la 818,7 milioane de euro, conform informațiilor publicate de reuters.com.

În 2019, Renault a înregistrat pierderi de 141 milioane de euro, primele din ultimii zece ani, iar în 2020 a raportat pierderi masive, de 8,01 miliarde de euro. Marja operaţională s-a situat la 3,6% anul trecut, depăşind de asemenea aşteptările companiei.

După ce în 2020 fluxul de numerar a fost negativ (-4,5 miliarde de euro) pentru anul trecut Renault a raportat un flux de numerar pozitiv de 1,6 miliarde de euro.

La 31 decembrie 2021, stocurile totale de vehicule noi (inclusiv cele din reţeaua de dealeri independenți) se ridică la 336.000 de vehicule, faţă de 486 000 la sfârşitul lunii decembrie 2020.

„Grupul Renault a depăşit cu mult obiectivele sale financiare pe 2021, în pofida impactului deficitului de semiconductori şi a creşterii preţurilor materiilor prime”, a afirmat directorul general Luca de Meo cu la prezentarea rezultatelor financiare.

Perspective pentru 2022

În 2022, Renault Group va rambursa anticipat 1 miliard de euro din împrumutul acordat de un pool bancar cu garanția statului francez precum în 2020 şi va aloca 1 miliard de eruo pentru rambursarea anuală contractuală. Întregul împrumut va fi rambursat cel mai târziu la sfârşitul anului 2023.

Tot pentru anul următor grupul francez speră să ajungă la o marjă operaţională de cel puțin 4 % și un cash-flow operaţional al diviziei de automobile de cel puțin 1 miliard de euro.

Critici de la fost șef Renault

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi critică situaţia actuală prin care trece grupul francez şi respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi responsabil de dificultăţile prin care trece compania.

Carlos Ghosn spune că la acest moment la Renault sunt “rezultate foarte mediocre şi foarte multă vorbărie”.

Referindu-se la strategia denumită Renaulution, dezvăluită anul trecut de noul CEO, Luca de Meo, Carlos Ghosn a spus: “atunci când anunţi un plan este foarte bine, însă strategia este doar 5%, în timp ce acţiunile şi rezultatele reprezintă 95%”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...