Regulile de circulație vor fi modificate din nou în România! Codul Rutier ar putea suferi din nou schimbări, după ce mai mulți parlamentari au ajuns la concluzia că sunt unele reguli de circulație neclare, folosite în sensul giratoriu. Aleșii neamului spun că aceste reguli nu sunt suficient de clare și că duc la interpretări diferite în cazul accidentelor.
Așadar, Codul Rutier ar putea să se modifice din nou, în România! Mai exact, câțiva parlamentari vor să modifice regulile de circulație în sensul giratoriu, pentru a elimina interpretările multiple în caz de accident și practica neunitară în aplicare amenzilor.
Inițiatorii proiectului doresc să schimbe definiția sensului giratoriu. Potrivit modificărilor, un sens giratoriu va fi un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Prin viitoarele modificări se va elimina așadar ideea de intersecție, așa cum prevede în prezent Codul Rutier. Mai exact, sensul giratoriu este definit acum ca fiind: „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.
Codul rutier definește intersecția ca fiind orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea, iar prin modificările aduse acum de parlamentari se va încerca clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu prin introducerea obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.
Ce trebuie să facă, mai exact, șoferii? Ei bine, conducătorul unui vehicul care execută o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. De asemenea, șoferii trebuie să semnalizeze pe întreaga durată a manevrei. O altă modificare constă în renunțare la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată.
Inițiatorii proiectului spun că modificările sunt necesare, deoarece în prezent regulile de circulație în sensul giratoriu sunt „lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, fiind susceptibile să dea naştere a numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicatesancţiuni contravenţionale în mod neunitar”.