Reguli pentru școala online. Ce este interzis cu desăvârșire. Mesaj important pentru elevi și părinți

Elena Avramescu 12.09.2020, 15:16
Reguli pentru școala online. Ce este interzis cu desăvârșire. Mesaj important pentru elevi și părinți

Potrivit informațiilor publicate de edu.ro, Ministerul Educației a emis un ordin cu regulile strice de urmat pentru predarea online, publicat vineri seara în Monitorul Oficial, la mai puțin de trei zile de la începerea școlii. Regulile susțin că profesorii vor pune note fără a mai cere acordul părinților, este complet interzisă înregistrarea cursurilor online, elevii care nu participă la orele online vor primi absențe iar părinții pot participa la ore cu elevii minori.

Reguli pentru școala online. Ce este interzis cu desăvârșire

“Prin participant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minor sau un membru al familiei în grija/supravegherea căruia este încredințat elevul minor”, arată ordinul menționat. De reșinut că participanții sunt profesorii, elevii, dar și părinții lor, dacă elevii sunt minori.

Tot în acest ordin aflăm și ce obligații au toți participanții acestor cursuri online:

Participanții la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului au următoarele obligații:

• a) răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/platformei educaționale informatice;
• b) de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;
• c) de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date.

Reguli pentru școala online
Reguli pentru școala online

Mesaj important pentru elevi și părinți

De data aceasta se pune foarte mare accent pe participarea și responsabilitatea părinților însă nu există obligativitate pentru părinți de a asigura elevilor instrumentele pentru participarea la orele online, formularea folosită acum fiind.

Noutatea vine din partea Ministerul Educației, care prevede ca temele date elevilor să fie creative și să nu obosească elevul sau să îi consume prea mult timp:

În elaborarea sarcinilor de lucru trebuie să se urmărească respectarea particularităților de vârstă ale elevilor în ceea ce privește resursa de timp, nivelul de înțelegere al acestora și gradul de dificultate a itemilor.

Sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc”, se arată în metodologie.

În plus, acest document reglementează și acordarea notelor pentru școala online, astfel că profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva: “În cadrul activităților de predare-învățare-evaluare prin intermediul tehnologiei și al internetului, progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”, se mai arată în document.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...