Reguli noi pentru mașinile electrice din Uniunea Europeană: de ce vor emite „zgomote” false

Ciprian Ioana 01.07.2019, 16:00
Reguli noi pentru mașinile electrice din Uniunea Europeană: de ce vor emite „zgomote” false

Marii producători auto știu că viitorul afacerilor lor se bazează pe mașinile electrice, cele care poluează mai puțin, dar care, deocamdată, au un preț destul de mare pentru majoritatea consumatorilor. La un moment dat, ele vor fi adoptate la scară largă și autoritățile caută să nu fie prinse pe picior greșit și să vină cu legi care să nu îngreuneze tranziția.

Mașinile electrice reprezintă viitorul industriei auto. Pe o planetă sufocată de mașini care consumă combustibil clasic și cu o reală amenințare din partea încălzirii globale, guvernele caută tot felul de soluții pentru a apăra mediul înconjurător.

Tocmai pentru că nu au motor cu combustie internă, mașinile electrice sunt mult mai silențioase. Dar asta nu înseamnă neapărat că e ceva bun. Tocmai din cauza faptului că trec neobservate din punct de vedere acustic, ele pot provoca accidente.

Autoritățile din Europa și-au dat seama că mașinile electrice sunt…prea silențioase. Și au venit cu soluții.

Mașinile electrice din UE, zgomote false

Toate modelele electrice noi vândute pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să fie echipate cu sisteme care să emită zgomote false. Agenția europeană care s-a ocupat de acest aspect susține că acestea vor fi instalate pe toate mașinile noi electrice și hibrid, care se vor vinde în UE începând cu data de 1 iulie.

Pentru cele deja aflate pe piață, autoritățile susțin că ele trebuie echipate cu sisteme similare până în iulie 2021. Zgomotele vor fi emise mai ales la viteze reduse, atunci când mașinile sunt extrem de silențioanse, dar și atunci când merg în marșarier.

Cât de „zgomotoase” vor deveni mașinile electrice? Asta va decide fiecare producător în parte, susțin autoritățile europene. Dar zgomotul ar putea fi similar cu cel emis de un autoturism clasic, dar nu se mai auzi mai tare decât în cazul mașinilor pe benzină și motorină. Cei de la Jaguar au anunțat deja cum vor „suna” modelele lor, în vreme ce Nissan a apelat la…muzică.

De remarcat că autoritățile din Uniunea Europeană nu sunt singurele care au apelat la acest fel de reglementare.  În Statele Unite, toate modelele electrice și hibrid vor fi obligate să monteze sunete artificiale pe modele până în septembrie 2020.

Sistemele se vor dovedi extrem de utile pentru ca pietonii să sesiseze prezența unei mașini mai ales în apropierea școlilor, zonelor rezidențiale și a altora aglomerate.

Datele arătau că, în mai 2019, vehiculele electrice și hibrid aveau o cotă de piață globală de 6,6%. E o creștere de un procent față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe