Condițiile propuse de Ministerul de Interne pentru desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare pe 9 iunie

Robert Pavel 01.03.2024, 08:36
Condițiile propuse de Ministerul de Interne pentru desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare pe 9 iunie
  • Ministerul Afacerilor Interne a publicat, joi – 29 februarie, proiectul de ordonanța de urgență care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie. Românii vor vota în aceeași secție de votare și aleșii locali și pentru europarlamentari. Din proiectul ministerului reiese că actualii aleși locali – primari și președinți de consilii județene – își pot schimba partidul cu 60 de zile înainte alegerile din 9 iunie, fără să-și piardă mandatele.

„Desfășurarea la aceeași data a celor 2 tipuri de scrutin are numeroase beneficii și poate motiva cetățeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziția României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că își dorește să urmeze poziția pro-UE și proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unitățile administrativ-teritoriale”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi accesat aici. 

„Mai mult, aleșii locali pot motiva cetățenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne și să-și exprime opțiunile de vot. Sunt reduse cheltuielile și perioada electorală, în condițiile în care în România în anul 2024 se vor desfășura patru tipuri de scrutine electorale”, mai spune nota de fundamentare a proiectului de OUG care poate fi consultată aici. 

Explicațiile comasării

  • De asemenea, sursa citată amintește faptul că, la nivelul statelor membre ale UE, alegerile europarlamentare se desfășoară în mod frecvent, la aceeași dată cu cele locale. Astfel, s-au comasat cele două scrutinuri electorale.

    Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024.

  • Alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024.

Aleșii în funcție își pot schimba partidul

Actualii primari și președinți de consilii județene, conform proiectul de ordonanță de urgență, ar putea schimba partidul și să reprezinte altă formațiune politică în ultimele 60 de zile de la scrutinul din 9 iunie fără a-și mai pierde mandatul, conform proiectului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024. (2). În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024”, precizează proiectul de OUG pus în transparență decizională de către MAI.

Când expiră mandatele actualilor primari

Mandatele noilor primari, președinți de consilii județene, dar alte funcții din administrația locală ar urma să înceapă pe data de 27 septembrie,

Totodată, „pentru intrarea în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, prin derogare de la prevederile art. 113 alin. (1), art. 114 alin. (1) și (3), art. 115 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. a), art. 149 alin. (1), art. 150 alin. (1) și art. 187 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, termenele reglementate în cuprinsul acestor articole încep să curgă de la data de 27 septembrie 2024”.

Alte condiții

  • Votarea are loc între 7.00 – 22.00

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 22.00.

„Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot” și „pot vota până cel mult la ora 23.59”, mai prevede proiectul.

  • Unde votează cei care își schimbă domiciliul înainte de alegeri

Cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.

  • Aceeași secție de votare

Proiectul de OUG stabilește că aceleași birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine și că votarea se va face în aceleași secții de votare.

„La alegerile din data de 9 iunie 2024, în secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.”

  • Candidații la europarlamentare pot să se înscrie și la alegerile local.

 

Urmăriți Impact.ro și pe