Regina Elisabeta l-a „dezmoștenit” pe fiul său, Prințul Andrew. I-a retras toate distincțiile militare și titlul de „Alteță Regală”

Cătălina Burghelea 14.01.2022, 07:03
Regina Elisabeta l-a „dezmoștenit” pe fiul său, Prințul Andrew. I-a retras toate distincțiile militare și titlul de „Alteță Regală”

De la erou de război la umilință, cam așa poate fi descrisă viața Prințului Andrew, după ce mama sa, Regina Elisabeta a II-a, l-a deposedat de toate titlurile militare onorifice. Decizia umilitoare a monarhului a venit cu puțin timp înainte de sărbătorirea celei de-a 40-a aniversare a Războiului Falkland, în care prințul, pe atunci în vârstă de 22 de ani, a servit ca pilot de elicopter.

Regina Elisabeta a II-a i-a retras fiului său toate distincțiile militare și titlul de Alteță Regală

Casa Regală Britanică i-a retras Prințului Andrew toate distincțiile militare, dar și dreptul de a folosi în mod oficial titlul de „Alteță Regală”, potrivit unui anunț recent al Palatului Buckingham. Titlurile, drepturile de patronaj și distincțiile care au aparținut lui Andrew vor reveni mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Prințul Andrew al Marii Britanii a rămas fără titlurile militare și distincțiile primite, de-a lungul timpului, la o zi după ce un judecător american a decis că un proces civil pentru abuz sexual împotriva fiului Reginei ar putea continua. De asemenea, bărbatul nu va mai folosi titlul de „Alteța Sa Regală”, a declarat o sursă regală pentru CNN. Decizia dificilă a fost „discută pe scară largă” în rândul familiei regale.

Val de reacții după decizia Casei Regale Britanice

Joi, 13 ianuarie, un coleg al lui Andrew din campania din 1982 a spus că a fost „uimit” de mișcarea palatului, în timp ce un fost șef al armatei a spus că va exista o „ușurare larg răspândită” în unitățile militare asociate cu prințul în dizgrație.

Cu toate acestea, prințul Andrew își va păstra gradul onorific de vice-amiral, acesta fiind acordat de Marină, în 2015. Fiul reginei trebuia să fie promovat amiral la cea de-a 60-a aniversare, în 2020, dar i s-a cerut să amâne acest lucru, după ce a renunțat la funcțiile publice.

 „A fost o evoluție neașteptată. Este un fost coleg și un veteran, așa că este șocant, mai ales pentru cei care au servit în Atlanticul de Sud, că s-a ajuns la asta”, a declarat contraamiralul Chris Parry, care a zburat cu Andrew.

Reputația militară trebuia să fie salvată

Deputatul conservator Tobias Ellwood, un fost ofițer al armatei și acum președinte al comitetului de apărare, a spus că este „necesar” să se păstreze reputația unităților militare reprezentate oficial de Andrew.

Prințul, care a rămas pe Lista activă a Marinei până în 2001, a fost și comodor șef al Fleet Air Arm, comodor onorific al RAF Lossiemouth, colonel regal al Royal Highland Fusiliers (Batalionul 2, Regimentul Regal al Scoției) și colonel șef al 9/12 Lancers, Regimentul Regal Irlandez, Corpul școlii de arme de calibru mic și Regimentul Yorkshire.

Ce înseamnă asta pentru Familia Regală

Decizia Reginei Elisabeta a II-a înseamnă că niciunul dintre membrii familiei regale care și-au servit țara în timp de război nu păstrează vreo legătură oficială cu Forțele Armate. Prințul Harry, care a servit două turnee în Afganistan, a renunțat anul trecut la patru titluri militare onorifice, inclusiv la cel de căpitan general al Royal Marines.

Prințul Andrew, implicat într-un scandal uriaș

Decizia controversată a Palatului Buckingham a fost luată după ce avocaţii prinţului Andrew nu au reuşit să convingă un judecător american să renunţe la procesul civil în care membrul regal este acuzat de abuzuri sexuale.

Andrew Mountbatten-Windsor este judecat în SUA într-un proces de agresiune sexuală. Fiul suveranei este acuzat de Virginia Giuffre că a agresat-o sexual pe vremea când aceasta avea 17 ani. Andrew neagă orice implicare în acest caz.

Urmăriți Impact.ro și pe