Regele Cioabă, ultimatum pentru guvernul din India. Vrea ca romii să fie recunoscuți drept minoritate etnică

Andra Daoud 23.09.2022, 13:42
Regele Cioabă, ultimatum pentru guvernul din India. Vrea ca romii să fie recunoscuți drept minoritate etnică

Dorin Cioabă, cel care s-a autoproclamat regele internațional al romilor, își dorește un nou mandat la conducerea executivă a Uniunii Internaționale a Romilor. În acest context, el spune că vrea ca romii să fie recunoscuți oficial ca minoritate etnică în India și a transmis un mesaj pentru guvernul de acolo. Cioabă spune că nu va ezita să se adreseze unui tribunal internațional, dacă va fi cazul.

Regele Cioabă dă un ultimatul guvernului indian

Cel care se proclamă regele romilor, Dorin Cioabă, își dorește ca minoritatea să fie recunoscută oficial ca națiune care trăiește în diaspora. Cioabă spune că dacă guvernul indian nu este dispusă să recunoască oficial acest lucru, va merge mai departe și se va adresa unui tribunal internațional, care să ateste faptul că romii sunt parte a poporului indian.

Cioabă susține că statutul de minoritate care trăiește în diaspora, recunoscută oficial, i-ar ajuta pe romi pe mai multe planuri, inclusiv în ceea ce privește statutul lor în contextul Națiunilor Unite.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor.

Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană. Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă.

Regele Cioaba, ultimatum pentru guvernul din India. Vrea ca romii sa fie recunoscuti drept minoritate etnica
Dorin Cioaba este regele autoproclamat al romilor

„Ne-a spus că o să ne recunoască”

În urmă cu șase ani, ministrul de externe al Indiei spunea că romii sunt „copiii Indiei” și că trebuie să fie făcută documentarea pentru aproximativ 20 de milioane de romi. Regele Cioabă susține că autoritățile de la New Delhi au promis că îi vor recunoaște pe romi ca parte a națiunii indiene, însă momentul se tot amână.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, spune același Dorin Cioabă.

Uniunea Internațională a Romilor ar avea, se pare, aproximativ șase milioane de membri la nivel mondial, dintre care aproape un milion sunt în România.

Urmăriți Impact.ro și pe