Reducerea vârstei de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare. Senatul a adoptat proiectul de lege

Beatrice Dumitru 06.09.2022, 23:51
Reducerea vârstei de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare. Senatul a adoptat proiectul de lege

Senatul a adoptat, tacit, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare, din 2024. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

De la ce vârstă ar putea vota tinerii

Termenul pentru dezbatere şi vot al propunerii legislative a fost pe 4 septembrie, iar nota de adoptare tacită a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu. Propunerea a fost iniţiată de parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi de deputați neafiliaţi.

Astfel, vârsta de la care tinerii pot vota ar putea fi redusă de la 18 ani, cât este în prezent, la 16 ani. Proiectul de lege modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

De asemenea, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Reducerea vârstei de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare. Senatul a adoptat proiectul de lege
Vărsta de vot s-ar putea extinde.

Țările în care tinerii cu vârsta sub 18 ani vota la alegeri

Potrivit inițiatorilor proiectului, unul dintre motivele pentru reducerea vârstei de vot se referă la faptul că autoritățile pun semnul egal între tinerii cu vârsta de 16 ani și adulți atunci când vine vorba despre responsabilități fiscale sau de răspunderea penală. Guvernul, însă, a transmis că nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale.

De-a lungul timpului, a existat o tendință de scădere a vârstei de vot. În martie 2022, Parlamentul European a ajuns la un compromis privind alegerile europene, care prevede reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate statele membre ale UE, cu excepția cazului în care acestea nu sunt de acord, potrivit europa.eu.

Până acum doar Austria, urmată de Malta și Belgia, acordă dreptul tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. Iar Austria și Grecia permit tinerilor de 17 ani să voteze și la alegerile naționale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...