Reducerea TVA și a contribuțiilor, discutate în coaliția de guvernare. Vîlceanu: „Să lași mai mulți bani oamenilor”

Ana Anitoiu 18.02.2022, 09:55
Reducerea TVA și a contribuțiilor, discutate în coaliția de guvernare. Vîlceanu: „Să lași mai mulți bani oamenilor”

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene și fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cîțu, a declarat că reducerea TVA și a contribuțiilor sunt discutate în coaliția de guvernare, în contextul creșterii inflației. Oficialul consideră că ar fi bine ca tuturor românilor să le fie lăsați mai mulți bani și că găsirea unor mecanisme de compensare pentru fiecare produs nu este o soluție.

Dan Vîlceanu, despre necesitatea reducerii TVA și a contribuțiilor

Potrivit ministrului, sunt necesare scăderea TVA și a contribuțiilor în urma scumpirilor la energie electrică, gaze naturale, combustibil și după creșterea dobânzilor pentru ratele la bănci cu care se confruntă românii în această perioadă.

„Toate lucrurile astea costă pe fiecare-n parte. Poate n-ar fi rău să găsim o variantă prin care să lași mai mulți bani în piață, să lași mai mulți bani oamenilor, și să faci pentru toți, pentru că toți au probleme, nu numai cei care lucrează la stat, de exemplu, să le crești salariile doar lor. O variantă ar fi să reduci TVA-ul și să reduci contribuțiile”, a spus oficialul, la Antena 3.

Reducerea TVA si a contributiilor, discutate in coalitia de guvernare
Dan Vilceanu, despre reducerea TVA si a contributiilor

Cu cât ar putea să scadă TVA-ul și contribuțiile

De asemenea, Dan Vîlceanu a declarat că TVA-ul poate fi scăzut până la 15% și că s-a făcut o propunere de 17%. Pe de altă parte, contribuțiile ar putea fi reduse cu 5%, astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani din salariile lor.

„Poți apela la reducerea TVA, pentru că mai ai spațiu, până la 15% și poți apela la reducerea de contribuții. De la 15% în jos ca și standard TVA nu mai poți, e directiva de TVA. Eu n-am spus că trebuie să coborâm la 15%, ci că până la 15% putem reduce cota standard.

Propunerea noastră a fost 17% și contribuțiile cu 5%, lăsând mai mulți bani oamenilor, pentru că altfel, dacă ne apucăm să găsim mecanisme de compensare pentru fiecare produs în parte n-o să ajungem niciunde”, a spus ministrul.

Dan Vîlceanu a adăugat că în PNRR există o reformă cu privire la valoarea de impozitare. Mai exact, să se plătească impozite la valoarea de piaţă a unui imobil şi nu la o valoare stabilită indiferent de locaţie. Ministrul a precizat că în prezent, pentru un hotel aflat în centrul Capitalei și unul similar situat în Piatra Neamț, impozitul este același.

Oficialul a mai spus că el nu este de acord cu perceperea unor impozite mai mari de la românii care dețin a doua sau a treia casă sau mașină. Dan Vîlceanu a spus că din punctul său de vedere, nu ar aplica această propunere pe care a făcut-o ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Urmăriți Impact.ro și pe