Record de infectări în Europa, după ridicarea restricțiilor. Țara în care s-au înregistrat peste 50.000 de cazuri COVID-19 într-o singură zi

Ana Anitoiu 18.03.2022, 11:04
Record de infectări în Europa, după ridicarea restricțiilor. Țara în care s-au înregistrat peste 50.000 de cazuri COVID-19 într-o singură zi

O țară din Europa a înregistrat un record de infectări cu noul coronavirus, la doar 11 zile după ce au fost ridicate aproape toate restricțiile, cu câteva excepții. Sistemul sanitar se află sub o presiune tot mai mare, pentru că un sfert din personalul sanitar se află în concediu medical.

Contextul în care s-a înregistrat un record de noi cazuri de COVID-19

Recordul de cazuri de COVID-19 s-a înregistrat în contextul în care la data de 5 martie s-au ridicat aproape toate restricțiile. S-au deschis sălile de divertisment, iar obligativitatea purtării măștii de protecție a fost eliminată, dar cu unele excepții, spre deosebire de România, unde aceasta nu mai este obligatorie nicăieri.

Mai exact, măștile de protecție au rămas obligatorii, în unele spaţii închise cum sunt magazinele, dar și în mijloace de transport în comun, unde masca de tip FFP2 rămâne obligatorie. În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat purtarea măștii în spațiile aglomerate, ca măsură de protecție, chiar dacă nu mai este obligatorie. Oficialul a atras atenția că transmiterea comunitară a coronavirusului nu s-a încheiat.

Record de infectari in Europa, dupa ridicarea restrictiilor
Record de infectari intr-o tara din Europa, dupa ridicarea restrictiilor. Foto: unsplash.com

Țara din Europa în care s-a înregistrat un record de infectări

La 11 zile de la renunțarea aproape totală la restricții, Austria a înregistrat, miercuri, 58.583 de cazuri noi de COVID-19, un record de când a început pandemia de coronavirus. Numărul de noi infectări s-a menținut ridicat și joi, când au fost raportate 52.045 de îmbolnăviri şi 31 de decese.

De asemenea, a crescut numărul de spitalizări în Austria. Deși acesta se menține sub nivelul din alte valuri ale pandemiei de coronavirus, sistemul sanitar se află într-o presiune tot mai mare din cauză că aproximativ un sfert din personalul sanitar se află în concediu medical.

În spitalele din Austria sunt internați 3.033 de pacienţi, dintre care 221 sunt la ATI. Conform Our World in Data, cu 318 de spitalizări la un milion de locuitori, raportat la populaţia sa, această țară are cea mai mare rată a spitalizărilor pentru COVID-19 în rândul statelor din Uniunea Europeană. Clasamentul este continuat de Franţa (310) şi Danemarca (252).

Ce măsuri a luat guvernul acestei țări

Totuși, guvernul Austriei a anunțat suspendarea pentru cel puţin trei luni a legii ce impune vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani. Aproximativ 70% din populaţia Austriei este vaccinată împotriva coronavirusului cu schema completă.

În plus, începând cu data de 1 aprilie, va fi restrâns accesul gratuit la testele PCR şi cele antigen, ce încă sunt disponibile fără limite pentru populaţie, în contextul în care testarea extinsă permite descoperirea unui număr ridicat de cazuri de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...