Recomandările lui Raed Arafat pentru români în valul 4. Ce trebuie să faci dacă ești simptomatic

Ioana Bucur 09.09.2021, 18:38
Recomandările lui Raed Arafat pentru români în valul 4. Ce trebuie să faci dacă ești simptomatic

Am depășit pragul de două mii de infectări noi pe zi, iar numerele cresc de la o zi la alta. În acest context, șeful DSU a venit cu o serie de sfaturi, mai ales pentru cei care prezintă simptome specifice Covid-19. Care sunt recomandările lui Raed Arafat în valul patru al pandemiei.

Ce au observat medicii din Unitățile de Primiri Urgențe din întreaga țară

După ce a primit semnale îngrijorătoare de la medicii care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe din întreaga țară – linia întâi a luptei cu Covid-19 – Raed Arafat a venit cu o serie de sfaturi pentru români, în special pentru cei care manifestă simptome specifice bolii.

Tot mai mulți ajung târziu la spital, nu se testează imediat după apariția primelor semne de infectare și chiar se duc la serviciu, fiind simptomatici, acest lucru îngreunând încercările de combatere a răspândirii SARS-CoV-2.

„Vreau să subliniez câteva lucruri: mai mulţi pacienţi ajung târziu, nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele.

Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe, după ce s-a făcut anamneza cu pacienţi pozitivi, au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei”, a spus Raed Arafat.

Recomandările lui Raed Arafat pentru români în valul 4
Șeful DSU, Raed Arafat

Ce îi sfătuiește Raed Arafat pe români în valul patru

Șeful DSU i-a îndemnat să nu meargă la muncă, să se testeze, să ia legătura cu medicul de familie și să respecte regulile sanitare.

„Apelul nostru către populaţie: dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi. Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol.

Aşa că nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie”, a declarat Raed Arafat, joi, după ședința de guvern., potrivit Agerpres.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat 2.226 de cazuri de Covid-19 în România, în ultimele 24 de ore, după ce au fost făcute 15.261 de teste RT-PCR (6.721 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.540 la cerere) și 23.967 de teste rapide antigenice. Astfel, bilanțul pandemiei de coronavirus în țară a crescut la 1.113.381 de îmbolnăviri. În total, s-au vindecat 1.062.366 de oameni.

Au fost raportate 40 decese anterioare intervalului de referință. În intervalul de referință (ultimele 24 de ore) au fost înregistrate alte 39 decese. Bilanțul negru a ajuns la 34.971 de decese, de la începutul pandemiei de coronavirus în România.