Recomandările ANPC pentru toţi părinţii înainte de Moş Nicolae. Detaliile la care trebuie să fii atent pe etichetele jucăriilor

Stan Filon 04.12.2021, 21:17
Recomandările ANPC pentru toţi părinţii înainte de Moş Nicolae. Detaliile la care trebuie să fii atent pe etichetele jucăriilor

Cadourile de Moș Nicolae sunt la mare căutare, în aceste zile, însă părinții sunt avertizați să fie foarte atenți atunci când le cumpără, pentru ca bucuria venirii Moșului să nu fie umbrită de evenimente nefericite. Cel care vine cu recomandări pentru toți părinții din România este chiar directorul General Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC.

Acestea sunt recomandările ANPC pentru toţi părinţii înainte de a face cumpărăturile de Moş Nicoale

Directorul din cadrul ANPC Paul Anghel vine cu recomandări foarte importante pentru părinții care au pornit în goana după cadouri. Acesta le spune exact la ce trebuie să fie foarte atenți, înainte de a da banii pe niște produse care se pot transforma într-un adevărat pericol pentru sănătatea celor mici. Iată cu ce sfaturi vine:

 • să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;
 • să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
  trebuie să aveți în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
ANPC face recomandari pentru parinti, de Mos Nicolae
ANPC face recomandari pentru parinti, de Mos Nicolae

Atenție la jucăriile cumpărate pentru copiii de până în 3 ani

 • să verificați dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  – coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați);
  – numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  – marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.
 • să verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.
 • să fie evitate jucăriile cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici.

Trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Sfaturi pentru alegerea dulciurilor:

 • În primul rând, achiziționarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.
 • Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.
 • Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.
 • Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”.
 • În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Aceasta excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame.

Cum trebuie să arate ciocolata proaspătă

 • În cazul produselor din ciocolata turnate și goale în interior, aceasta indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.
 • Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
 • Părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.
Urmăriți Impact.ro și pe