Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că românii sunt risipitori atunci când vine vorba de mâncarea și declară a găsit soluția pentru ca aceștia sa nu mai cheltuiască atâția bani pe alimente. Să meargă la cumpărături cu „burta plină”. Adică îi îi pasă de buzunarele cetățenilor.
Pe lângă cinismul gândirii Chesnoiene, trebuie să ținem cont că mulți dintre conaționalii ministrului nu au, concret, bani pentru coșul de cumpărături. Foarte mulți români nu au ce să pună pe masa, în contextul creșterii exponențiale a prețurilor. Dacă măsuri guvernamentale nu sunt, măcar de sfaturi nu ducem lipsă.
Ministrul Agriculturii a îndemnat la cumpătare. El spune că numai anul trecut, conform statisticilor, românii au aruncat la gunoi două miliarde de kilograme de alimente. În opinia sa, pe lângă risipă este vorba și de o cheltuială inutilă.
„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi. În general, nu merg cu listă, pentru că adică funcţionez după ce am nevoie în casă să mă hrănesc. Am ajuns să întorc fiecare sticluţă de iaurt pe toate părţile să văd dacă e bio, când expiră”, a afirmat Adrian Chesnoiu.
Ministrul mai spune că nu există motive întemeiate pentru a ne teme din perspectiva unei crize alimentare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Trebuie să facem diferența dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, și o criză a disponibilității populației de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, sunt tot mai multe voci ale specialiștilor care prevăd o eventuală criză a alimentelor, la nivel global.
Organizația Mondială a Comerțului a avertizat că „lumea trebuie să se pregătească pentru consecințe” după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă. Potrivit organizației internaționale, creșterea bruscă a prețurilor mărfurilor a fost cauzată și de faptul că Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de bunuri esențiale, inclusiv alimente, energie și îngrășăminte.