Recesiunea economică în România va fi ușor de depășit? Daniel Apostol: „Eu l-am botezat a fi un an haotic, tocmai pentru că l-am început cu o sumă de amenințări la orizont”

Recesiunea economică în România va fi ușor de depășit? Daniel Apostol: „Eu l-am botezat a fi un an haotic, tocmai pentru că l-am început cu o sumă de amenințări la orizont”

Pe final de an, state precum Suedia sau Germania anunță deja recesiune economică pentru 2023. România este în postura în care nu este lipsită de resurse pentru a supraviețui dar totul depinde de investiții. Bugetul pe anul viitor este construit pentru a încuraja dezvoltarea producției interne, însă în proiectul de buget nu sunt detaliate domeniile prioritare care vor beneficia de cei peste 17% prevăzuți. În cadrul Interviurilor Imapct.ro Daniel Apostol, director de comunicare ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) ne detaliază provocările anului următor.

„La noi va arăta recesiunea cum va arăta și economia europeană”

Chiar și cele mai puternice economii se îndreaptă spre o recesiune în 2023, potrivit Centrului pentru Cercetare Economică şi Afaceri (CEBR), informează Bloomberg. Faptul că dobânzile băncilor centrale au crescut semnificativ în ultimul an va fi resimțit în anul următor atât de Guverne cât și de companii. Potrivit sursei citate economia mondială a depăşit pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în 2022, dar va stagna în 2023. Pe de altă parte dobânzile ar putea să crească în continuare în încercarea autorităților de a opri inflația.

„La noi va arăta recesiunea cum va arăta și economia europeană, pentru că suntem indisolubil legați de spațiul european, depinde de modul în care economiile motor ale Uniunii Europene se vor comporta, ca să știm și noi care va fi efectul asupra noastră. Va începe o perioadă extrem de provocatoare  după un an extrem de dificil, eu l-am botezat a fi un an haotic, tocmai pentru că l-am început cu o sumă de amenințări la orizont care au fost agravate de izbucnirea în luna februarie a războiului din Ucraina.

Și știm bine că au fost aruncate în aer multe sectoare economice, ne confruntăm încă cu o criză inflaționistă serioasă, 2023 nu va fi anul în care inflația pronunțată va dispărea din viața noastră. Avem o criză alimentară, o criză a energiei pe care o trăim din plin, și vom vedea cu ce costuri vom fi ieșit după traversarea sezonului rece care presupune un consum intensiv.”, spune Daniel Apostol.

„Avem o construcție bugetară orientată spre investiții, sperăm să vedem că ceea ce este pus pe hârtie, ca plan, se va și realiza”

Dacă PIB-ul la nivel mondial nu va crește cu mai mult de 2% se consideră că economiile au intrat în recesiune. Banca Centrală Europeană a început însă să ia primele măsuri mult după ce FED-ul american a început să crească dobânda cheie. Efectele acestor creșteri de dobânzi vor fi resimțite la nivelul companiilor private dar și la nivelul guvernelor care erau dependente de aceste împrumuturi. Din păcate și BNR a schimbat prognoza pe final de an, cifra estimată fiind peste 16%.

„Încă vorbim de o creștere economică pentru România în contextul în care, așa cum spuneați la nivel european și la nivel global se pune problema intrării în recesiune. Am în față studiifinanciare.ro site-ul pe care noi l-am construit tocmai ca sursă deschisă pentru dumneavoastră, cu analize, cu comentarii sau chiar cu studii. Aici există un material care spune că se accentuează acest risc, lumea se va confrunta cu riscul de recesiune în 2023, tocmai în condițiile în care costurile împrumuturilor au sporit, o consecință a încercării băncilor centrale de a combate inflația.

E drept că în vară majoritatea bancherilor nu vedeau o inflație atât de mare pe final de an precum cea căreia suntem obligați să îi facem față. Vorbim de o recesiune ușoară la economiile care dispun de foarte multe resurse. Resurse de producție, de desfacere, resurse financiare majore. Vorbim de o recesiune profundă acolo unde economiile sunt extrem de vulnerabile și direct dependente de o piață anume și de un sector anume și dacă acel sector urmează să sufere o cădere brutală întreaga economie națională legată de acel sector poate avea consecințe nefaste.

Avem o construcție bugetară orientată spre investiții, sperăm să vedem că ceea ce este pus pe hârtie, ca plan, se va și realiza. O sursă de oxigen pentru pacientul România trebuie să fie PNRR și fondurile europene.”, declară Daniel Apostol.

Prelucrare foto: Carmen Iozan

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...