Recesiunea e tot mai aproape. Inflația a atins un nivel record în zona euro, maximul istoric de la finalul lunii octombrie

Mihnea Tălău 31.10.2022, 16:00
Recesiunea e tot mai aproape. Inflația a atins un nivel record în zona euro, maximul istoric de la finalul lunii octombrie

Este îngrijorător. Conform datelor prezentate de Eurostat, inflația în zona euro a ajuns la 10,7% în octombrie 2022 din cauza scumpirilor la energie dar și la alimente, alcool și țigări. În general, prețurile au crescut la toate articolele.

Inflația a atins un record istoric în octombrie 2022

Este alertă în întreaga Europă, întrucât costurile energiei au crescut cu 41,9%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de cel puțin 13,1%.

Inflaţia de bază – core inflation, ceea ce rămâne după eliminarea preţurilor la energie şi alimente, a crescut la 6,4%, la 6% în septembrie 2022. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit de BCE la elaborarea deciziilor de politică monetară.

Cea mai mare inflație din cele 19 state din zona euro este în Estonia 22,4%, Letonia 22% şi Lituania 21,8%. Cea mai mică este în Franţa 7,1% şi Spania 7,3%. În Romania, nivelul de trai a scăzut drastic, iar tendința continuă.

Rata anuala a inflatiei

Sărăcia scoate lumea în stradă pe întreg continentul

Inflația în creștere în Europa este cauza unui val de proteste și greve care evidențiază nemulțumirea tot mai mare față de creșterea costului vieții și reprezintă o amenințare de a declanșa tulburări politice.

Protestatarii din România folosesc claxoane și tobe pentru a-și exprima indignarea. Zilnic, salariații și pensionarii ies în strada pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu deteriorarea dramatică a nivelului de trai.

Oamenii au protestat și pe străzile din Franța pentru a cere creșteri salariale care să țină pasul cu inflația. Cetățenii cehi au protestat față de modul în care guvernul gestionează problema energiei. Piloții germani și britanici au participat la greve pentru a cere salarii mai mari pe măsură ce prețurile cresc.

În contextul în care prim-ministrul britanic Liz Truss a fost forțată să demisioneze la mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, după ce planurile sale economice au provocat haos pe piețele financiare și au afectat și mai mult o economie aflată în dificultate, riscul pentru liderii politici a devenit mai clar, pe măsură ce oamenii cer măsuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...