Recep Erdogan, mesaj pentru Uniunea Europeană. „De ce îngrijorează apartenența Turciei la UE? Vei pune Turcia pe agendă când cineva ne atacă?”

Beatrice Dumitru 02.03.2022, 11:48
Recep Erdogan, mesaj pentru Uniunea Europeană. „De ce îngrijorează apartenența Turciei la UE? Vei pune Turcia pe agendă când cineva ne atacă?”

În aceste zile crunte de război, Ucraina a cerut să fie primită în Uniunea Europeană, iar președintele Volodmir Zelenski a semnat cererea de aderare chiar în timpul negocierilor de pace care au avut loc la începutul săptămânii, în Belarus. Pe fondul acestor discuții, președintele Turciei Recep Erdogan a cerut blocului comunitar să trateze Ankara la fel cum tratează și Kievul.

Erdogan vrea Turcia în Uniunea Europeană

Turcia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană de decenii, mai exact din 1987. După ani de dezacorduri, au apărut și diverse dispute cu privire la estul Mediteranei, Ankara fiind acuzată de o atitudine agresivă faţă de Grecia şi Cipru. Negocierile au stagnat în 2007 și din cauza opoziției Germaniei și Franței.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și a precizat că va sprijini orice extindere a NATO și a blocului comunitar. Acesta a cerut, însă, ca UE să demonstreze „aceeași sensibilitate” pe care a arătat-o Kievului și a criticat statele membre pentru că „nu sunt sincere”.

Recep Erdogan, mesaj pentru Uniunea Europeană. „De ce îngrijorează apartenența Turciei la UE. Vei pune Turcia pe agendă când cineva ne atacă?”
Discuțiile dintre Turicia și UE au stagnat în 2007.

Apreciem eforturile de a obține aderarea Ucrainei la UE. Dar îi întreb pe membrii UE, de ce vă îngrijorează apartenența Turciei la UE? Vei pune Turcia pe agenda ta când cineva ne atacă și pe noi? Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta. Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”. a declarat Erdogan la o conferință de presă la Ankara, preluat de Reuters.

Erdogan a cerut încetarea focului în Ucraina

Marți, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se cere candidatura la UE pentru Ucraina, la o zi după ce opt țări din blocul comunitar, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia și Slovacia, și-au exprimat sprijinul pentru Kiev.

Erdogan a cerut Ucrainei și Rusiei să înceteze imediat luptele și să „contribuie la pacea mondială”.  Turcia, membru NATO, are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia și are legături bune cu ambele țări. Conform unui pact din 1936, Ankara a închis strâmtorile din Marea Negre, Bosfor și Dardanele, în timpul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, limitând trecerea unor nave rusești din Mediterană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...