Recep Erdogan agită apele în Mediterană. Turcia își consolidează prezența militară în nordul Ciprului

Beatrice Dumitru 29.09.2022, 10:16
Recep Erdogan agită apele în Mediterană. Turcia își consolidează prezența militară în nordul Ciprului

Divizarea Ciprului într-o parte grecească şi una turcească constituie una din problemele nerezolvate ale UE. După mai multe dispute între cele două state, președintele Turciei Recep Erdogan a precizat că țara sa își va consolida prezenţa militară în nordul Ciprului după decizia SUA. Ankara are deja 40.000 de soldați pe insulă.

Recep Erdogan mută în Mediterană

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken a ridicat restricțiile comerciale pentru apărare pentru Cipru, pentru anul fiscal 2023. Într-un interviu pentru CNN Turk, Recep Erdogan a spus că ridicarea restricţiilor este „inexplicabilă în ceea ce priveşte conţinutul şi calendarul”.

În acest context, liderul de la Ankara a precizat că Turcia își va consolida prezența militară în nordul Ciprului după ce Statele Unite au ridicat restricțiile comerciale de apărare asupra Ciprului.

Recep Erdogan agită apele în Mediterană. Turcia își consolidează prezența militară în nordul Ciprului
Divizarea Ciprului, o problemă nerezolvată de ani de zile.

Statele Unite, care ignoră și chiar încurajează pașii duoului cipriot-grec care amenință pacea și stabilitatea în estul Mediteranei, vor duce la o cursă de înarmare pe insulă cu acest pas. Vom sta pe margine? Nu putem”, a declarat Recep Erdogan, citat de Reuters.

Turcia are 40.000 de soldați pe insulă

Președintele Turciei a spus că țara sa are deja 40.000 de soldați pe insulă și îşi va întări prezenţa cu arme terestre, navale şi aeriene, muniţie şi vehicule.

Toată lumea trebuie să știe că acest ultim pas nu va rămâne fără răspuns și că se vor lua toate măsurile de precauție pentru securitatea ciprioților turci”, a mai afirmat Erdogan.

Cipru a fost divizat în urma unei invazii turce din 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat încurajată de junta militară de la Atena. De atunci, Cipru a fost condus de o administrație cipriotă-grecească din sud, pe care Ankara nu o recunoaște, în timp ce statul separatist turc de pe partea de nord a insulei divizate este recunoscut doar de Ankara.

În anul 2020, s-a ajuns la şicane militare între turci şi francezi din cauza situație din Cipru, de aceea în  estul Mediteranei sunt probleme pe mai multe paliere între ţările din zonă. De-a lungul timpului s-a vorbit despre o reunificare a Ciprului ca o federaţie bi-comunală, dar a apărut o idee nouă: formarea a două state.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...