Reacții după discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa”

Beatrice Dumitru 09.05.2022, 18:09
Reacții după discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa”

Vladimir Putin a celebrat victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial și a transmis forțelor sale armate că luptă în Ucraina pentru țara lor. Dar nu a spus cât va dura asaltul asupra țării vecine, aflat acum în a 11-a săptămână. Președintele rus, prezent la parada de Ziua Victoriei, a ținut un discurs care a atras numeroase critici.

„Vladimir Putin este absolut pierdut”

Președintele Vladimir Putin a vorbit la parada anuală de Ziua Victoriei din Piața Roșie de la Moscova, care marchează aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945.

Liderul de la Kremlin a evocat amintirea eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-și îndemna armata spre victoria în Ucraina, spunând că Occidentul „se pregătea pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”. Discursul acestuia a atras criticile liderilor occidentali, dar și a politicienilor ruși aflați în exil.

Reacții după discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa”
Vladimir Putin, la parada de Ziua Victoriei.

Nu poate exista o zi a victoriei, ci doar dezonoare și cu siguranță înfrângere în Ucraina. Vladimir Putin trebuie să se împace cu modul în care a pierdut pe termen lung și este absolut pierdut. Rusia nu mai este ceea ce a fost”, a comentat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Țările NATO nu aveau de gând să atace Rusia. Ucraina nu plănuia să atace Crimeea”, a reacționat consilierul prezidențial al prelședintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Uită de 9 mai. Aceasta nu este sărbătoarea ta”

Kira Yarmiș, purtătorul de cuvânt în exil al opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare a scris într-un tweet că Vladimir Putin este un om bătrân și nebun.

Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa, stă singur pe un podium pentru că nimeni nu a venit să fie cu el, tușește și spune ceva despre naziștii din NATO. Nici cei mai devotați fani ai lui Putin nu cred că o să considere asta o imagine a victoriei”.

„Astăzi este o sărbătoare pe care o sărbătoresc încă din copilărie. La 9 mai 1945, naziștii care au bombardat Kievul la ora 4 dimineața din 22 iunie 1941 au capitulat. La 4 dimineața, pe 24 februarie 2022, sub semnele spiritelor rele fasciste, Kievul a fost din nou bombardat. Descendenţii unora dintre învingători. Care au devenit fascişti. Uită de 9 mai. Aceasta nu este sărbătoarea ta„, a scris Mihail Hodorovski, critic al Kremlinului și fost oligarh.

Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a scris pe Twitter: „De Ziua Victoriei Putin pierde războiul în Ucraina. E timpul ca soldații ruși să plece acasă”.

Programele televiziunii rusești prin satelit au fost modificate pentru scurt timp pentru a le arăta telespectatorilor de la Moscova mesaje despre războiul din Ucraina, precum: „Ai sânge pe mâini”, „Ai sângele a mii de ucraineni și a sute de copii morți pe mâini”, „Ai sângele pe mâini”. „Autoritățile mint. Spuneți NU războiului”.

Forțele ruse au devastat sate și orașe în Ucraina și au forțat peste șase milioane de ucraineni să fugă din calea războiului, după ce au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...