EXCLUSIV

Reacție vehementă a lui Petre Roman după retrimiterea în instanță a Dosarului Revoluției. Ce spune despre Ion Iliescu. „Trebuie să răspundem la întrebări”

Alexandru Catalan 16.08.2022, 21:02
Reacție vehementă a lui Petre Roman după retrimiterea în instanță a Dosarului Revoluției. Ce spune despre Ion Iliescu. „Trebuie să răspundem la întrebări”

Retrimiterea fostului președinte al României, Ion Iliescu, în instanță în Dosarul Revoluției Române, nu e decizie văzută de toată lumea cu aceeași ochi. Fostul premier al României de după schimbarea regimului politic în România, Petre Roman, lasă să se înțeleagă că nu e de acord cu măsura propusă de către Parchetul General.

Reacția lui Petre Roman, la rejudecarea Dosarului Revoluției

„Eu sunt de părere că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pe această temă e cât se poate de clară și de justă! Sunt multe suspiciuni în acest dosar și multe imagini vehiculate și manipulate în diverse medii, în special cele ale presei și ale clasei politice”, a precizat Petre Roman pentru IMPACT.RO.

Participant direct la evenimentele din decembrie 1989 care au dus la schimbarea regimului lui Nicolae Ceaușescu nu ezită să afirme că are dubiile sale vizavi de o serie de lucruri petrecute în urmă cu peste trei decenii.

„Eu, deși am fost acolo, în miezul evenimentelor Revoluției, nu pot desluși anumite chestiuni întâmplate. Nu stau aici să comentez chestiuni cum ar fi acelea legate de așa zisă lovitură de stat, avansate de unii sau de alții. Cu toate acestea, deși am multe lucruri care m-au separat grav și destul de dur de Ion Iliescu, în acest dosar mi-e greu să mă pronunț.

Ca unul dintre cei ce au participat la Revolutia din decembrie 1989 cred că trebuie să ne răspundem în primul rând la întrebarea Cine a tras în noi după 22 decembrie 1989?. E foarte important să facem asta, nu doar pentru istoria noastră, ci și pentru memoria românilor!”, a adăugat fostul lider politic din anii `90.

Reactie vehementa a lui Petre Roman dupa retrimiterea in instanta a Dosarului Revolutiei. Ce spune despre Ion Iliescu. E foarte important pentru istoria noastra. Trebuie sa raspundem la intrebari
Petre Roman si Ion Iliescu, in preajma evenimentelor din 1989

„Sper să ne ofere un răspuns”

În prezent director general al Institutului Revoluției Române, Petre Roman e de părere că întrebarea sa va primi răspuns concret în toamna anului viitor, atunci când e de așteptat un raport de specialitate a Consiliului științific al instituției pe care o conduce mai nou.

„Sper că raportul Institutului Revoluției Române, prevăzut să fie gata în toamna anului viitor, cel mai probabil în luna octombrie, să ne ofere un răspuns. Va fi important și sper să nu avem niciun impediment de ordin politic. Premise favorabile există, întrucât vă spun din toată inima avem un aparat de cercetare foarte bun, dar și un Consiliu științific exceptional de valoros, de la care am așteptări”, indică același Petre Roman.

La rândul său, Parchetul General a anunțat recent că l-a retrimis în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu în Dosarul Revoluției din 1989. Conform rechizitoriului făcut public de procurori, fostul șef al statului român e acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și Gelu Voican Voiculescu, un fost vicepremier apropiat de Iliescu și participant direct la procesul din decembrie 1989 împotriva lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

De asemenea, în același dosar este judecat și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare. Aceasta este a doua încercare a Parchetului de a trimite în instanță dosarul cu pricina, cea dintâi eșuând chiar anul trecut. Ion Iliescu are în prezent 92 de ani, el nemaifiind zărit în public de cel puțin patru ani.

Urmăriți Impact.ro și pe