Reacția unui profesor de matematică din Finlanda atunci când a văzut un manual din România. Poveștile Narcisei Suciu din Scandinavia

Ana Anitoiu 03.05.2021, 11:07

Reacția unui profesor de matematică din Finlanda atunci când a văzut un manual din România a fost de neuitat pentru cântăreața Narcisa Suciu, care s-a stabilit acolo în urmă cu 11 ani. Artista a povestit cât de mult diferă sistemul de învățământ românesc față de cel de care a avut parte fiica ei, Daria, în această țară din nordul Europei.

Câți bani a cheltuit Narcisa Suciu pentru școala fiicei sale

Pentru Narcisa Suciu, acomodarea la noul sistem de învățământ în care intrase fiica ei, în urmă cu 11 ani, nu a fost ușoară. Daria era în clasa a V-a când s-a mutat cu mama ei în Joensuu, un oraș din estul Finlandei. Cântăreața a părăsit România după ce s-a îndrăgostit de antropologul finlandez Veikko Miettinen, dar nu înainte de a se gândi la binele copilului ei. Artisei nu i-a venit să creadă că nu avea de plătit rechizite, mese și excursii.

”În fiecare an, statul alocă 7.270 de euro pentru fiecare elev, iar suma asta acoperă absolut tot: rechizite, masă de prânz, excursii. Până în clasa a VIII-a, nu i-am cumpărat Dariei aproape nimic pentru școală. Din clasa a IX-a, părinții trebuie să cumpere manualele, care, într-adevăr, sunt foarte scumpe, în jur de 40-45 de euro, și multe, cam 12. Dar la finalul anului școlar, manualele se pot returna la librărie și primești o sumă modică. De asemenea, le poți cumpăra second-hand, dacă le găsești, și atunci sunt mai ieftine”, a spus Narcisa Suciu pentru Libertatea.

Reactia unui profesor de matematica din Finlanda la un manual din Romania. Narcisa Suciu, dezvaluire
Narcisa Suciu

Cum a reacționat un profesor de matematică din Finlanda atunci când a văzut un manual din România

Narcisa Suciu a povestit și cum a reacționat un profesor de matematică din Finlanda atunci când a văzut un manual din România. Cadrul didactic a fost îngrozit de ceea ce a descoperit și a mărturisit că ceea ce învață elevii români de clasa a V-a i se pare inutil.

”Pentru a vedea la ce nivel este Daria, fata mea, profesorul m-a rugat să-i duc un manual de matematică din România, iar când l-a văzut s-a îngrozit. «Doamnă, dar ce nevoie au copiii să facă lucrurile astea în clasa a V-a? Astea sunt lucruri pe care copiii de aici le fac la liceu, dacă aleg matematica, dar până în clasa a IX-a copilul n-are nevoie de astfel de chestii, sunt inutile»“, așa mi-a zis”, a adăugat cântăreața.

Narcisa Suciu: ”În Finlanda nu există școală mai bună sau mai proastă”

De asemenea, Narcisa Suciu a spus că, spre deosebire de România, în Finlanda nu există un clasament al școlilor. Acest lucru se datorează faptului că în sistemul de învățământ nu ajung decât profesorii cu vocație, extrem de bine pregătiți pentru această profesie. Ea a menționat că salariile cadrelor didactice sunt egale și fie că este vorba despre o unitate de învățământ din Helsinki sau dintr-un sat, dotările sunt la fel.

”La facultatea unde se pregătesc profesorii nu ajung decât vârfurile, cei care au terminat cu 10 pe linie. Nici nu sunt foarte multe locuri – cei care ajung acolo sunt top. În momentul în care ajungi acolo, chiar dacă ești cel mai bun elev, dacă nu ești făcut să lucrezi cu copiii, îndrumătorii tăi îți vor spune: «Ești prea bun ca să te pierdem, dar tu nu ai cum să lucrezi cu elevii, ar fi mai bine să te îndrepți spre cercetare sau spre administrație».”, a mai povestit Narcisa Suciu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI