Reacţia TVR la acuzaţiile aduse de EBU cu privire la calificările la Eurovision. „Votul a fost regulamentar”

Ioana Bucur 20.05.2022, 22:24
Reacţia TVR la acuzaţiile aduse de EBU cu privire la calificările la Eurovision. „Votul a fost regulamentar”

Scandalul Eurovision 2022 continuă. A apărut reacția oficială a TVR la acuzațiile aduse de EBU cu privire la calificări. Românii investighează neregulile vizate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, însă dezaprobă modul în care a fost gestionată situația notelor exprimate de juriile naționale: „Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni”.

Ce spun reprezentanții TVR despre acuzațiile EBU

La 24 de ore după explicațiile oferite de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), adică organizatorul fiecărei ediții a competiției muzicale, pentru decizia de a anula voturile acordate de membrii juriilor naționale din șase țări – Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino – a apărut și reacția oficială a reprezentanților TVR.

„TVR dezaprobă modul în care EBU a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni”, a transmis TVR printr-un comunicat de presă.

Românii susțin că „în timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un aşa-numit „algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune”.

„Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate”, completează aceştia.

https://playtech.ro/stiri/cum-au-sarbatorit-wrs-si-iuliana-marciuc-calificarea-in-finala-eurovision-ce-au-facut-aseara-tarziu-exclusiv-510797?utm_source=ImpactPUSH&utm_campaign=unici&utm_content=ImpactPUSH&utm_medium=push
WRS, pe scena de la Eurovision

„Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real”

Reprezentanții TVR mai transmit că întreaga situație nedorită de niciuna dintre țările implicate ar fi putut fi evitată dacă EBU ar fi comunicat îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.

„Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu. (…)

Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui „tipar de vot neregulat”, TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul.

Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real şi ar fi ţinut cont de faptul că regulamentul Eurovision este cel ce dă independenţă totală juriilor naţionale şi că televiziunile nu pot nici afla şi nici influenţa punctajele acordate de juraţi, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU. Astfel, TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat juraţii români în semifinală”, punctează reprezentanţii televiziunii publice.

Reprezentanții TVR susţin că EBU a transmis „abia după şapte zile informaţiile relevante”, punctând faptul că EBU are mecanisme de prevenţie şi control.

„Atunci când există suspiciuni faţă de un juriu poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele şase ţări sancţionate”, completează reprezentanţii TVR.

Potrivit lor, concluzia observatorilor a fost că „votul a fost regulamentar şi nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare”. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunţat că toate voturile exprimate de juraţi sunt valide.

Urmăriți Impact.ro și pe