Reacția Rusiei după decizia Poloniei și Slovaciei de a trimite avioane MiG-29 în Ucraina: „Vor fi distruse”

Elena Avramescu 17.03.2023, 14:46
Reacția Rusiei după decizia Poloniei și Slovaciei de a trimite avioane MiG-29 în Ucraina: „Vor fi distruse”

În decursul acestei zile, Kremlinul a criticat Polonia și Slovacia pentru că au anunțat că vor trimite avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, potrivit Sky News. În plus, ambele țări au făcut o promisiune fermă, spunând că vor trimite avioane de luptă MiG-29.

Rusia a reacționat după cea mai nouă decizie a Poloniei și Slovaciei

Kremlinul nu a lăsat lucrurile așa și a amenințat că toate aceste avioanele vor fi distruse, astfel că nu vor schimba cursul conflictului.

Se pare că Slovacia are în plan să trimită 13 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, conform declarațiilor date vineri premierul Eduard Heger, devenind astfel al doilea membru NATO care promite aceste avioane, după Polonia.

„Promisiunile trebuie ținute și când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot ce putem. Mă bucur că și alții fac același lucru”, a declarat Eduard Heger pe Twitter.

Acesta a ținut să mai precizeze că ajutorul militar este foarte important, deoarece atât Ucraina, cât și Europa trebuie să se apere împotriva Rusiei.

În urmă cu scurt timp, Polonia a anunțat că urmează să tranfere patru avioane de luptă MiG-29 Ucrainei în zilele următoare. În plus, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că avioanele vor fi predate după ce vor fi reparate.

Cu doar o zi în urmă, Casa Albă a declarat joi că decizia Poloniei de a trimite avioanele de vânătoare este o decizie suverană iar acest lucru nu-l va determina pe președintele american Joe Biden să trimită avioane F-16.

România nu va dona Ucrainei avioanele MIG-21 LanceR

Se pare că România nu are de gând să doneze Ucrainei avioanele sale de vânătoare MIG-21 LanceR, fiind vorba despre cele care vor fi retrase din serviciu în circa două luni. Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit pentru Impact.ro, menționând faptul că o asemenea variantă de lucru nu a fost niciodată pusă în discuție pe durata mandatului său.

„Nu am avut niciodată pe agendă o asemenea variantă de lucru. Ucrainenii s-au arătat interesați, la un moment dat, de aparatele noastre de zbor MIG-29. Cum noi nu le mai foloseam de multă vreme, fiindcă am ales să modernizăm MIG-21 în detrimentul celorlalte, întrucât aveam mai multe în țară la momentul acelei decizii, acestea nu mai erau operaționale”.

La un moment dat ar fi putut fi folosite piese de schimb de pe fostele MIG-29, însă Ucraina nu s-a mai arătat interesată de acest lucru.

„Nu cred că se pune chestiunea privind cedarea aparatelor MIG-21. În primul rând fiindcă sunt epuizate moral, iar cele mai multe dintre ele sunt dezmembrate. Nu sunt un specialist, dar am avut ocazia să văd destule aparate de acest tip dezmembrate, puse în conservare și să-mi dau seama că nu mai pot fi folosite decât cel mult ca piese de schimb!”, a mai indicat Vasile Dîncu.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...