Reacția României după apariția hărții în care primea teritorii din Ucraina. „Încercare nereușită”

Ioana Bucur 28.07.2022, 17:15
Reacția României după apariția hărții în care primea teritorii din Ucraina. „Încercare nereușită”

Imaginea distribuită de fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, nu a rămas fără răspuns din partea autorităților de la noi din țară. Ministerul Afacerilor Externe a transmis reacția României după apariția hărții în care primea teritorii din Ucraina. MAE a catalogat gestul ca „parte din instrumentul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă”.

MAE a transmis reacția României după apariția hărții în care primea teritorii din Ucraina

Pe contul său de Telegram, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a publicat o hartă nouă a Ucrainei, care ar rămâne doar cu regiunea Kievului, restul teritoriilor sale fiind luate de Rusia, Polonia, Ungaria și chiar și România, țării noastră revenindu-i Cernăuți și Vinița.

Nu a durat mult până când a apărut reacția României după apariția hărții controversate. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că respinge ferm demersurile lui Medvedev, catalogând gestul ca „parte din instrumentul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă”.

„MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit precizărilor de presă ale MAE.

Reacția României după apariția hărții în care primea teritorii din Ucraina. „Încercare nereușită”
Harta publicată de Dmitri Medvedev

„O Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”

Instituția a precizat că România va rămâne partener al Ucrainei, reconfirmând susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale.

„Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă, un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, mai arată MAE.

Între timp, liderul separatiștilor proruși din Ucraina, Denis Pușilin, a încurajat Moscova, printr-un mesaj postat pe Telegram, să nu se oprească până nu cucerește cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv Kievul, precizând că cele mai mari orașe ale țării sunt ruse.

„Astăzi, a venit timpul să eliberăm oraşele ruse, fondate de ruşi: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dniepr, Harkov, Zaporojie, Luţk”, a scris Denis Puşilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a oraşului Brest din Belarus după ocupaţia nazistă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...