Reacția presei internaționale, după căderea guvernului în România. ”Începe o lungă fază de instabilitate!”

Ioana Bucur 05.10.2021, 19:11
Reacția presei internaționale, după căderea guvernului în România. ”Începe o lungă fază de instabilitate!”

Criza politică a trecut granițele țării. Care este reacția presei internaționale, după căderea guvernului din România. Publicații mari vorbesc despre începutul unei lungi perioade de instabilitate.

Ce scrie presa internațională despre criza politică din România

Publicația Bild a scris, marți, despre căderea Guvernului Cîțu: „Guvernul român a fost demis marți printr-un vot de neîncredere în Parlament”. Jurnaliștii au făcut și o scurtă analiză a situației din România, afirmând că acesta ar fi începutul unei faze lungi de „instabilitate și blocaj de reformă”.

„În România, în mijlocul unei situații pandemice din ce în ce mai dramatice, prezumtiv începe o lungă fază de instabilitate și blocaj de reformă. Acest lucru ar putea să afecteze și utilizarea celor 29,2 miliarde de euro din pachetul de ajutor Corona, al UE.

Potrivit rezultatului votului, 281 de parlamentari din totalul de 466 s-au pronunțat împotriva guvernului liberalului Florin Cîțu. Nu au existat voturi împotrivă, deoarece partidul de guvernământ și aliații săi au boicotat votul.”

Cei de la Bild scriu că moțiunea de cenzură a fost inițiată de PSD, cel mai mare partid din opoziție, și a fost votată de foștii colegi de guvernare ai liberalilor, parlamentarii USR PLUS, precum și de „micul partid de extremă-dreaptă, AUR”.

„Inițial nu era clar dacă vor exista alegeri anticipate. În acest caz, PSD vrea să susțină un eventual guvern tehnocrat, de tranziție. Următoarele alegeri la termen vor avea loc în 2024”, notează Bild.

Potrivit publicației, criza politică a fost declanșată de ruptura produsă în interiorul coaliției de guvernare între partidului PNL al lui Cîțu și a partidului mai mic, USR, care se afla la putere din decembrie 2020, ca urmare a demiterii a doi miniștri USR.

„Pentru acești pași, Cîțu a avut sprijinul președintelui Klaus Iohannis.

USR îl acuză pe Cîțu de lipsa voinței de reformă, economie de clientelă, încălcarea acordurilor de coaliție și un stil de conducere autoritar. Abia recent, Cîțu a devenit președinte al partidului său PNL – cu sprijinul lui Iohannis. Scopul lui Cîțu era să-și justifice pretenția de a conduce guvernul, prin funcția de partid”, mai scrie Bild.

Reacția presei internaționale, după căderea guvernului în România
Sedinta de dezbatere si de vot a motiunii inaintate de PSD impotriva guvernului Citu, in Bucuresti, 5 octombrie 2021. Inquam Photos / George Calin

Klaus Iohannis, primul discurs după moțiunea de cenzură

Marți, la doar câteva ore după demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, Klaus Iohanns a făcut primele declarații.

„Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză care este şi europeană şi globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema preţurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obişnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu ştiu ce să mai înţeleagă.

Este o situaţie complicată, o situaţie care a fost generată – această moţiune şi trecerea ei prin Parlament – de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe.”, a declarat preşedintele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...