Reacţia lui Raed Arafat după tragedia de la spitalul din Constanţa “E bine că sunt șapte, și nu nouă victime”

Nicu Stan 01.10.2021, 17:25
Reacţia lui Raed Arafat după tragedia de la spitalul din Constanţa “E bine că sunt șapte, și nu nouă victime”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a clarificat numărul persoanelor decedate în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Șeful DSU a precizat că s-a comis o greșeală când s-au comunicat 9 victime. De fapt sunt 7 decedați, după ce inițial s-au numărat doi morți de două ori.

Raed Arafat, despre gafa comisă de autorități, după incendiul de la secția de ATI a spitalului de Boli Infecțioase. De ce s-au comunicat 9 morți, în loc de 7

Vizavi de greșeala comisă la numărarea cadavrelor incedniului de la Secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Raed Arafat susține că erori de comunicare pot să apară atunci când situația este în dsefășurare.

”Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime. Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar”, a spus Raed Arafat.

Pacientii evacuati, redirectionati catre alte spitale din Judet
Pacientii evacuati, redirectionati catre alte spitale din Judet

De ce a luat foc secția ATI a spitalului din Constanța

În plus, șeful DSU a anunțat că existau mai multe nereguli privind instalațiile electrice a Spitalului și, în plus, lipsea instalația de detectare a incendiilor.

”În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului.

Spitalul nu avea detectoare de incendiu

Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a mai declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, condoleanțe familiilor victimelor din incendiu

Nu în ultimul rând, Raed Arafat a ținut să transmită condoleanțe familiilor îndoliate în urma incendiului de la Constanța și a povestit și cum s-a desfășurat operațiunea de salvare.

”Condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut azi în această tragedie, la care s-a intervenit după ce a venit un apel de urgență la orele 9:48. Primul echipaj a sosit la 9:56, de la o distanță de 3,5 km. Resursele – 5 ofițeri, 128 subofițeri, 51 mijloace.

Nu sunt pacienți cu arsuri

Serviciul de ambulanță: 10 ambulanțe, posibil și altele care au venit și au plecat. 8 mașini de prim-ajutor, una de ATI, una de multiple victime. Au venit din județul Ialomița, Călărași, Galați.

S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri”, a spus Raed Arafat.