Reacția lui Klaus Iohannis după incendiul teribil de la Constanța: ”Sunt îngrozit. Statul român a eșuat”

Ioana Bucur 01.10.2021, 13:35
Reacția lui Klaus Iohannis după incendiul teribil de la Constanța: ”Sunt îngrozit. Statul român a eșuat”

A apărut prima recție a lui Klaus Iohannis, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în urma căruia, potrivit primul bilanț transmis de autorități, și-au pierdut viața nouă persoane. Președintele se declară îngrozit de tragedie, precizând că, din punctul său de vedere, „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

Klaus Iohannis, despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Aceeași tragedie, trasă la indigo, pentru a treia oară, în mai puțin de un an. Un incendiu violent a izbucnit, vineri dimineața, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Primul bilanț al autorităților arată că nouă dintre cei zece pacienți internați la ATI și-au pierdut viața.

Klaus Iohannis a oferit o primă reacție, președintele mărturisind că este îngrozit și că această „nouă dramă teribilă” nu face decât să confirme infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca”, a transmis Iohannis.

Reacția lui Klaus Iohannis după incendiul teribil de la Constanța
Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română”

Președintele a anunțat că, în opinia sa, astăzi, „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”. Șeful statului a precizat că a cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru ca o asemenea trgedie să nu se mai repete într-un spital din România.

„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.

Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare”, a continuat președintele.

Trebuie găsite urgent spații noi pentru secțiile de Terapie Intensivă, spune Iohannis în mesajul său, astfel încât să se ofere pacienților condiții „optime de siguranță”.

„În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe