Reacția Kremlinului după scurgerile de gaze de la conducta Nord Stream 1. „Sabotajul nu poate fi exclus”

Beatrice Dumitru 27.09.2022, 15:05
Reacția Kremlinului după scurgerile de gaze de la conducta Nord Stream 1. „Sabotajul nu poate fi exclus”

Kremlinul a declarat că nu exclude sabotajul ca motiv pentru scurgerile inexplicabile de gaze naturale în Marea Baltică de la cele două gazoducte, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite de Rusia. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.

Kremlinul, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 și Nord Stream 2

Conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 realizate pentru a transporta gaze din Peninsula Yamal din Siberia de Vest direct în Germania, cea mai mare economie a Europei, s-au fost centrul unei dispute energetice între Moscova și clienții săi tradiționali europeni, din cauza conflictului din Ucraina.

Întrebat dacă sabotajul poate fi luat în calcul în cazul scurgerilor de gaze de la cele două conducte în Marea Baltică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus: „Nu poate fi exclusă nicio opțiune în acest moment”.

Reacția Kremlinului după scurgerile de gaze de la conducta Nord Stream 1. „Sabotajul nu poate fi exclus”
Dmitri Peskov este purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kremlinul este foarte îngrijorat de situație, care necesită o investigație promptă, deoarece este o problemă care afectează securitatea energetică a întregului continent. Într-adevăr, vorbim despre unele  daune aduse conductei din zona economică a Danemarcei”, a adăugat Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Avertismentul emis de Suedia

Conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au împreună o capacitate de 110 miliarde de metri cubi pe an, mai mult de jumătate din volumele normale ale exporturilor de gaze ale Rusiei.

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2 din apropiere, ceea ce a dus la restricționarea transportului pe o rază de zece kilometri.

Fiecare linie a conductei este formată din aproximativ 100.000 de țevi de oțel acoperite cu beton de 24 de tone, așezate pe fundul mării Mării Baltice. Conductele au un diametru interior constant de 1.153 metri, potrivit Nord Stream.

Gazoductul Nord Stream 1, cu o lungime de 1.224 km, este format din două conducte paralele cu o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi fiecare, care circulă de la Viborg, Rusia, până la punctul de ieșire Lubmin, din Germania.

Ce spune Comisia Europeană

Spre deosebire de Rusia, Comisia Europeană a precizat că este prematur să speculeze despre cauza scurgerilor din cele două conducte Nord Stream.

În acest stadiu, este foarte prematur să speculăm care sunt cauzele. Statele membre analizează această problemă, vom rămâne în contact strâns cu ele, dar chiar nu este momentul să speculăm. Comisia urmărește îndeaproape situația și până acum nu vede niciun impact asupra securității aprovizionării Europei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care funcționa la doar 20% din capacitatea sa din iulie, au fost oprite complet la sfârșitul lunii august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...