Reacția incredibilă a medicilor despre noua lege a carantinei. ”Noi nu suntem polițiști, să facem asta”

Madlen Moraru 12.07.2020, 09:59
Reacția incredibilă a medicilor despre noua lege a carantinei. ”Noi nu suntem polițiști, să facem asta”

Medicii din România au avut o reacție incredibilă pentru noua lege a carantinei. Cu câteva zile în urmă au fost stabilite noi reguli de către guvernanți, în plină pandemie de coronavirus. Printre altele, cadrele medicale au fost consternate să afle că pacienții asimptomatici vor putea circula fără vreo restricție, pentru că în aceste cazuri nu se va mai respecta întocmai izolarea la domiciliu. Numărul de îmbolnăviri cu noul virus a fost tot mai mare, în decursul ultimelor zile.

Reacția incredibilă a medicilor despre noua lege a carantinei. ”Noi nu suntem polițiști, să facem asta”

Medici de renume din țara noastră au transmis o scrisoare deschisă prin care au condamnat noua lege a carantinei și izolării. Noua inițiativă legislativă aflată pe masa Parlamentului pentru un vot final le va permite pacienților purtători de coronavirus, dar declarați asimptomatici, să nu mai respecte regulile de până acum. Cadrele medicale din toată țara au încercat să țină sub control în ultmele luni situația, devenită critică la un moment dat.

Din acest motiv, cinci medici de renume și-au transmis indignarea și cer ca oficialii de la Colegiul Medicilor să intervină. Este vorba despre medicii Livia Davidescu, Manuela Predilă, Alina Martău, Bogdan Lăzescu şi Albert Claudiu care au transmis scrisoarea deschisă. Ei au cerut adoptarea unei poziții oficiale ferme cu privire la această lege. Este o decizie care le pune pe cadrele medicale în poziția de a decide privarea de libertate şi de bunuri. Medicii susțin că nu au rolul de polițiști în această luptă contra pandemiei cu coronavirus. Medicii sunt nemulțumiți și de faptul că deputații au modificat noua lege a carantinei și a izolării și au adăugat articolul în care este prevăzută posibilitatea detașării obligatorii a personalului paramedical şi auxiliar în zonele cu deficit.

Reacția incredibilă a medicilor despre noua lege a carantinei. ”Noi nu suntem polițiști, să facem asta”
Medicii români au trimis o scrisoare deschisă prin care au atacat cea mai nouă lege, legată de pacienții asimptomatici cu COVID-19

„Suntem medici, nu gardieni, nici poliţişti, nici magistraţi să putem decide privarea de libertate şi de bunuri. Suntem doar medici pentru pacienţii noştri. Şi aşa vrem să rămânem. Asta e menirea noastră, să îngrijim şi să vindecăm. Nu putem face asta, daca o lege, în loc să ne protejeze drepturile, ne vulnerabilizează şi lasă deschisă abuzurilor… pentru noi şi pacienţi deopotrivă. Legea este pentru noi toţi. Legea protejează pacienţii asimptomatici cu COVID-19, care nu pot fi constrânşi să fie internaţi, carantinaţi, izolaţi, fără consimţământul lor.

Pentru că e anticonstituţional. Legea protejează şi pacientii cu afecţiuni psihice ce nu pot fi internaţi decât cu consimţământul lor. Pentru că e anticonstituţional. Dar e Constituţional să aplici alt regim medicilor? Întregului personal medical? Corpul medical ţine piept îmbolnăvirilor de Covid-19 de aproape 4 luni. Fără nicio ezitare. Tocmai de aceea, încălcarea drepturilor cetăţeneşti, prin adoptarea unor măsuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, şi, mai cu seama, în niciun caz, moral. Drepturile noastre sunt drepturile tuturor şi reciproca e perfect valabilă.

Înainte de a fi medici, suntem cetăţeni ai acestei ţări, cu drepturi egale. Singura resursă pe care s-a bazat necondiţionat şi fără limite sistemul sanitar a fost resursa umană. Medici şi asistente, infirmiere şi îngrijitoare, brancardieri, personal sanitar şi auxiliar, au fost la datorie. Ei au putut rezista, în plină pandemie, în costume de protecţie la 38 de grade, în cabinete, săli de operaţii, saloane de pacienţi, UPU, ATI, în laboratoare, săli de CT, în ambulanţe. Tineri sau mai puţin tineri, sănătoşi sau mai puţin sănătoşi, oamenii în halate albe au rezistat. Nu au făcut pasul înapoi. Autorităţile au raportat 3.355 de cadre nedicale infectate, în aproape 4 luni de pandemie… Dacă după 4 luni nu există un număr enorm de decese cauzate de Covid-19 , asta se datorează în primul rând eforturilor lor de multe ori dincolo de limita posibilului. Ei au putut. Nu au spus , precum Statul Român, de 30 de ani incoace. Sintagma aceasta nu caracterizeazî personalul medical. Datorită nouă, oamenilor săi, supravieţuieste sistemul. Cu toate problemele sale, generate de lipsa de viziune a politicienilor.”, este transmis în scrisoarea celor cinci medici români, potrivit celor de la Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe