Reacția imediată a lui Zelenski, după bombardarea intensă a Kievului: „Se încearcă să fim şterşi de pe faţa pământului”

Elena Avramescu 10.10.2022, 11:18
Reacția imediată a lui Zelenski, după bombardarea intensă a Kievului: „Se încearcă să fim şterşi de pe faţa pământului”

În această dimineață, centrul Kievului a început să fie devastat de un număr mare de rachete, reprezentând o răzbunare pentru lovirea Podului Crimeei de sâmbătă. În plus, până la ora 10:00, aproape toate marile orașe ale Ucrainei au fost atacate cu rachete de croazieră, fiind raportați morți și răniți. De asemenea, există informații cu privire la atacuri cu drone.

Președintele Zelenski, furios după atacurile asupra Kievului

Rusia a desfășurat în cursul acestei dimineți un atac cu rachete asupra districtelor centrale din Kiev. În plus, un corespondent BBC chiar a fost surprins în direct de explozia unei rachete.

Preşedintele Volodimir Zelenski este furios după ultimele atacuri ale trupelor ruse, dar mai ales după exploziile de la Kiev şi din alte oraşe ucrainene, fiind de părere că se încearcă anihilarea ucrainenilor, mai ales că au fost înregistrați mai mulţi morţi şi răniţi.

„A 229-a zi de război. În ziua 229 se încearcă să fim anihilaţi şi şterşi de pe faţa pământului”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Acesta a ținut să mai menționeze faptul că oamenii au fost ucişi în timp ce dormeau, iar la Kiev şi Dnipro, au fost atacaţi oameni care mergeau la serviciu.

Televiziunea ucraineană Nexta a declarat că cel puțin patru rachete au lovit capitala ucraineană, în jurul orei 8 dimineața, iar cu puțin timp înainte a fost declanșată alerta aeriană și s-au auzit tirurile bateriilor antiaeriene.

Primarul Kievului, Vitali Klitsciko, a declarat că au avut loc mai multe explozii iar serviciile de urgență se află la fața locului. Astfel că mai mulți oameni au fost uciși, iar alții au fost răniți.

Exploziile în Kiev se întâmplă după mai multe luni în care nu s-a petrecut niciun eveniment major, iar acestea par a fi mult mai centrale decât loviturile de la începutul războiului.

Reactia imediata a lui Zelenski, dupa bombardarea intensa a Kievului
Kievul bombardat

Însă asta nu este tot, deoarece cu câteva ore în urmă au fost atacate cu rachete orașele din sud, Krivoi-Rog și Nipru, iar azi noapte alte rachete au căzut în orașul Zaporijie, lovind tot blocuri de locuințe, la fel ca în noaptea de sâmbătă spre duminică. O serie de alte explozii au fost raportate în orașe din centrul și vestul Ucrainei.

În plus, au fost înregistrate tiruri cu rachete de croazieră în toată Ucraina, de la Harkov și până la Liov (aproape de granița cu Polonia). Cu toate acestea, nu par a viza obiective militare, ci mai degrabă țintele sunt civile, cu semnificație politică sau culturală.

Noua lovitură dată de trupele ruse se petrece în contextul în care Vladimir Putin se întâlnește astăzi cu consiliul său de securitate pentru a pune la punct răzbunarea pentru explozia devastatoare în weekendul care a paralizat Podul Kerci din Rusia către Crimeea. Liderul de la Kremlin este de părere că explozia reprezintă „un act de teroare”.

Astfel că civilii ucraineni au fost avertizați de guvernatorul adjunct al regiunii Stavropol din sudul Rusiei, Valeri Cernițov, să se aștepte la un răspuns cât mai dur.

„Ucraineni, părăsiți orașele voastre, în special cele mari. Pentru că te așteaptă o mare surpriză. Rachetele Sarmat sunt gata să lovească”, a spus acesta într-un mesaj postat pe Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...