EXCLUSIV

Reacția dură a Europol în cazul procurorului Daniel Horodniceanu: „A insultat întreaga țară”. Polițiștii îi cer demisia EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 08.05.2023, 19:09
Reacția dură a Europol în cazul procurorului Daniel Horodniceanu: „A insultat întreaga țară”. Polițiștii îi cer demisia EXCLUSIV

Cazul procurorului Daniel Horodniceanu, care a sfidat polițiștii de la rutieră, stârnește cele mai dure reacții din partea tagmei. Horodniceanu spune acum că ar fi fost targetat pentru un episod penibil în presă, dar având în vedere faptul că era noapte și că nu era în oraș, această apărare e foarte puțin probabilă. Deocamdată de caz se ocupă Inspecția Judiciară, dar în ceea ce privește postul său în Consiliul Suprem al Magistraturii, există precedent în care, chiar dacă în instanță a câștigat, un alt procuror care a încercat o intimidare a fost exclus din magistratură. Impact.ro a stat de vorbă cu Cosmin Andreică, președintele sindicatului Europol, care spune că astfel de intimidări nu sunt acceptabile.

„Vă dați seama cum cei doi agenți au reușit să îl scoată din pepeni pe domnul Horodniceanu”

Cei doi polițiști l-au oprit doar pentru a îi atrage atenția că nu a schimbat direcția de mers, fapt care l-a scos din sărite pe fostul șef al DIICOT. Acum, acesta susține că toată intervenția ar fi fost o înscenare, dar, de fapt, era atât de târziu în noapte că este foarte puțin probabil să fi fost adevărat acest scenariu. Mai mult, din relatările polițiștilor reiese clar că mașina poliției era în față și Horodniceanu era în spatele mașinii cu echipajul de poliție.

„Vă dați seama cum cei doi agenți, care eventual au studii făcute la Moscova, au reușit să îl scoată din pepeni pe domnul Horodniceanu, care 25 de ani a lucrat cu interlopi, grupuri organizate șamd. Din oficiu trebuie să fie stăpân pe sine și acum iată că cei doi agenți au reușit să îl provoace.

E penibil, mai ales că nici acum, în ceasul al 12-lea el nu a înțeles că un simplu, îmi pare rău sau regret situația, era mai mult decât suficient. Nu face decât să continue să își arate punctul de vedere și să susțină fantasmagoric că sunt interese mari în spatele opririi sale.”, spune Cosmin Andrică.

Liderul de sindicat al polițiștilor, Cosmin Andreica face haz de necaz: „Vom veni în chiloți sau în trening să dirijăm circulația”. Cât costă noile uniforme
Liderul de sindicat al polițiștilor, Cosmin Andreică

„Din poziția de vicepreședinte al CSM nu știu ce mai poate garanta dumnealui”

Inspecția Judiciară a anunțat astăzi că s-a sesizat din oficiu și va face verificări în cazul vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta poate rămâne fără dreptul de a profesa dacă CSM va decide așa cum a făcut într-un caz asemănător. Un precedent ar exista, secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât în unanimitate suspendarea din funcție a procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu de la Parchetul Judecătoriei Slobozia. CSM a aplicat sancțiunea maximă procurorului. Acesta a fost exclus din magistratură, după ce a amendat cu rea credință doi polițiști de la rutieră care își făcuseră doar datoria, potrivit puterea.ro.

„Domnul Horodniceanu nu era urmărit de poliție, dumnealui era în spatele echipajului de poliție. Este ca și în filmul ‘BD la munte și la mare’, noi urmărim să nu fim urmăriți. Nu avea cum să îl urmărească poliția. E planul moral și de bun simț, din poziția de vicepreședinte al CSM nu știu ce mai poate garanta dumnealui, instituție care este garant al înfăptuirii justiției. În al doilea rând, în astfel de situații, abținerea este un element esențial, atunci când vine vorba, ar trebui să știe lucrurile astea.

A insultat întreaga țară, le spune polițiștilor că ar trebui să aibă un altfel de comportament față de un procuror, adică, după dumnealui, țara este împărțită între procurori și cetățeni. Este interesant faptul că, în urmă cu o lună și jumătate, CSM a decis în cazul unui procuror, care s-a folosit de funcția pe care o avea, pentru a împiedica polițiștii să își exercite funcția. Surprinzător a fost achitat, dar a rămas o acțiune administrativ-disciplinară, unde CSM a decis destituirea din funcția de procuror. Cumva situațiile se aseamănă, în mod ironic.”, ne-a mai declarat reprezentantul polițiștilor.

De altfel, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual îi solicită lui Daniel Horodniceanu demisia din funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după scandalul în trafic.

„SNPPC solicită demisia/demiterea domnului Horodniceanu. Lupul, paznic la oi! Înțeleaptă vorbă a românului! Astăzi a apărut în media o filmare în care domnul Horodniceanu, fostul prim-procuror al DIICOT, actualmente vicepreședinte al CSM , a mai demonstrat încă o dată că în România, articolul 16 din Constituție este scris doar pentru „fraierimea” care, nu-i așa, trebuie să se conformeze și să respecte legea, lege pe care politicienii în general, iată că și magistrații, o ignoră, ba chiar încearcă prin atitudine să intimideze polițistii care, culmea, nu fac decât să aplice legea!”, a subliniat sindicatul polițiștilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...