EXCLUSIV Răzvan Cherecheș, despre numărul în creștere al bolnavilor: ”Soluția pentru limitarea răspândirii virusului nu e dotarea secțiilor de ATI, ci testarea masivă”

Andrei Cezar 02.11.2020, 15:22
EXCLUSIV Răzvan Cherecheș, despre numărul în creștere al bolnavilor: ”Soluția pentru limitarea răspândirii virusului nu e dotarea secțiilor de ATI, ci testarea masivă”

În cele două săptămâni de la implementarea unor noi măsuri restrictive, precum purtarea măștii de protecție în spații deschise în Capitală, închiderea școlilor, a restaurantelor și a cinematografelor, rata incidenței a crescut simțitor. Contactat de reporterii impact.ro, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, a menționat care ar fi soluțiile pentru situația scăpată de sub control.

Răzvan Cherecheș, despre numărul în creștere al bolnavilor

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, este de părere că, după această perioadă, numărul de infectări ar trebui să se stabilizeze și să ajungem într-o zonă de platou, urmând ca, după câteva săptămâni, să intrăm pe un trend descrescător, având în vedere perioada de incubație de 14  zile a virusului. Iar dacă nu se întâmplă acest lucru, ar trebui înăsprite măsurile este de părere profesorul. În același timp, Răzvan Cherecheș a declarat că autoritățile nu au ”aplicat măsurile elementare”, pe care le-au luat și alte state pentru oprirea răspândirii virusului, referindu-se aici, la testarea în masă a populației.

”Circulația oamenilor să fie restricționată pe timpul nopții!”

La două săptămâni de la implementarea măsurilor restrictive în București, rata de infectare a ajuns la 592 de persoane. Profesorul Răzvan Cherecheș este de părere că ar fi prematur să tragem o concluzie cu privire la eficiența măsurilor adoptate și consideră că în perioada imediat următoare ar trebui ca numărul de infectări să se stabilizeze. Totuși, în ultima săptămână, noile cazuri au crescut vertiginos, iar în data de 29 octombrie a fost înregistrat un record absolut în Capitală cu 1.129 de noi infectări:

Razvan Chereches, despre numarul in crestere al bolnavilor
Razvan Chereches, despre numarul in crestere al bolnavilor de Covid-19

”Dacă în următoarele două săptămâni continuă să crească rata de incidență, indiferent dacă merge accentuat sau mai încet, înseamnă că nu se implementează corespunzător măsura purtării măștii de protecție în aer liber. În momentul în care școlile sunt închise, aceasta este o măsură obiectivă pentru că nu mai sunt copii la școală. Închiderea restaurantelor este iarăși și ea o măsură obiectivă”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Impact.ro Profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca consideră că în cazul în care numărul de infectări va crește va fi necesar ca circulația oamenilor să fie restricționată pe timpul nopții, măsură care, spune el, ”s-a demonstrat că funcționează în alte țări.”

Cherecheș: ”Este ridicol să pui un medic să răspundă la telefon”

Răzvan Cherecheș spune că testarea masivă a populației ar fi cea mai eficientă metodă de a limita răspândirea virusului și nu își explică de ce factorii noștri decizionali nu au apelat până acum la o astfel de măsură. ”Avem aceleași modalități demonstrate că funcționează de control al epidemiei de peste 100 de ani. Respectiv, identificarea rapidă a cazurilor infectate, identificați repede cei infectați de căre ei și izolați. Acesta este cel mai puternic instrument pe care îl avem. Nu dotarea secțiilor de Terapie Intensivă.

Pentru a identifica repede cazurile, trebuie o capacitate de testare masivă. Asta nu s-a luat în considerare în România, ba, dimpotrivă, ministrul Sănătății a spus de vreo câteva ori că nu este o prioritate. Ca să îi identifici pe cei expuși ar trebui anchete epidemiologice făcute în 24 de ore. Asta înseamna ca în fiecare DSP trebuia să fi avut 50-100 de persoane care să nu fie medici. E absolut ridicol să pui un om cu 12 ani de pregătire să răspundă la telefon. Ministerul Sănătății trebuia să facă un protocol standardizat, cum s-a făcut în toate țările, ca cel folosit în telemarketing.

În funcție de ce răspuns este dat, se merge la întrebarea următoare. Oamenii aceia nu se pricep la marketing, la telefonie mobilă, dar trebuie să urmeze protocolul din față. La noi nu s-a făcut. La noi încontinuu insistă atât DSP-ul cât și Ministerul Sănătății că doar medicii specialiști pot face anchete epidemiologice, ceea ce este monumental de ridicol.”, a mai declarat expertul în sănătate publică. El a făcut referire la țări precum Australia care a fost nevoită să apeleze la aproape 2.000 de militari – oameni fără pregătire în domeniul sănătății, care să facă anchetele epidemiologice:

”Gândiți-vă că DSP-ul, care a început în sfârșit să recruteze voluntari, le face training în persoană acestora, în condițiile în care se poate face online și trainingul, iar oamenii se pot conecta de oriunde din țară să facă anchetele. Deci avem o lipsă de capacitate. Noi nu am aplicat măsurile elementare. Este ca și cum ai avea șoareci în casă, iar tu te concentrezi să muți mâncarea în locuri cât mai securizate, pe care nu le pot distruge, în loc să urmărești unde este cuibul și pe unde intră șoarecii în casă”, a mai susținut profesorul.

Urmăriți Impact.ro și pe