Răzbunarea Rusiei după ce Finlanda a anunțat că vrea în NATO. Decizia a venit imediat

Andra Daoud 13.05.2022, 22:47
Răzbunarea Rusiei după ce Finlanda a anunțat că vrea în NATO. Decizia a venit imediat

Intenția Finlandei de a adera la NATO nu a rămas fără ecou la Moscova. Rusia a luat măsuri imediat după ce oficialii de la Helsinki au afirmat că Finlanda vrea să adere „fără întârziere” la Organizație. Rusia nu vede cu ochi buni această decizie și a anunțat deja primele măsuri împotriva finlandezilor. Unele dintre ele au fost confirmate.

Rusia se răzbună după ce Finlanda a anunțat că vrea în NATO

Oficialii de la Moscova au luat prima măsură împotriva Finlandei, pe fondul dorinței acesteia din urmă de aderare la NATO. Rusia urmează să sisteze livrările de electricitate către Finlanda, începând de sâmbătă. Informația a fost confirmată de furnizorul RAO Nordic Oy, care este deținut în totalitate de InterRAO, întreprindere rusească.

Tensiunile dintre Rusia și Finlanda au escaladat în ultima perioadă, pe fondul faptului că aceasta din urmă și-a anunțat hotărârea de a adera la NATO. Dorința guvernului de la Helsinki ca țara să se alăture Organizației vine pe fondul războiului provocat de Rusia în Ucraina.

RAO Nordic Oy a transmis că nu a mai primit plata pentru energia furnizată Finlandei din data de 6 mai și pune acest lucru pe seama lipsei de mijloace pentru plata energiei electrice importate din Rusia.

Razbunarea Rusiei dupa ce Finlanda a anuntat ca vrea in NATO. Decizia a venit imediat
Finlanda si-a anuntat recent intentia de a adera la NATO

Este prima oară în 20 de ani când se întâmplă acest lucru

Compania energetică a transmis cum stau lucrurile, prin intermediul unui comunicat. „Această situaţie este excepţională şi are loc pentru prima oară în peste 20 de ani. Suntem, aşadar, obligaţi să suspendăm importul de electricitate începând de sâmbătă, 14 mai. Sperăm ca situaţia să se îmbunătăţească în curând.”, a transmis RAO Nordic Oy.

Decizia nu i-a luat prin surprindere pe oficialii finlandezi, care au transmis că se așteptau la această măsură și că au un plan de rezervă pentru a suplini energia pe care Rusia nu o mai furnizează. Finlanda va importa mai mult din Suedia și Norvegia, pentru a face față cererii.

„Eram pregătiţi de acest lucru şi nu va fi dificil. Putem face faţă cu un pic de importuri în plus din Suedia şi Norvegia”, a declarat un reprezentant al operatorului reţelei electrice finlandeze Fingrid, Timo Kaukonen.

După ce Finlanda și-a anunțat intenția de a deveni membră NATO, au apărut și zvonuri potrivit cărora Rusia ar urma să oprească livrările de gaze către această țară. Kremlinul a negat vehement aceste informații, pe care le-a catalogat drept „o farsă”.

„Gazprom furnizează gaze către diverși consumatori din Europa, inclusiv țări membre NATO. Cel mai probabil, aceste relatări sunt doar o altă farsă de presă. Există un decret prezidențial privind un nou regim de plată pentru livrările de gaze”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmăriți Impact.ro și pe