Răzbunarea lui Tăriceanu: cum vrea să-l „zboare” pe Meleșcanu din partid dacă acceptă susținerea PSD

Alexandru Ioanid 03.09.2019, 17:30
Răzbunarea lui Tăriceanu: cum vrea să-l „zboare” pe Meleșcanu din partid dacă acceptă susținerea PSD

Anunțul PSD, potrivit căruia îl va susține pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, tulbură apele în ALDE. Formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu s-a reunit, marți, de urgență pentru a decide care sunt pașii de făcut în perioada următoare.

Ședința ALDE de marți s-a dovedit a fi una cu scântei. Formațiunea, condusă de Călin Popescu Tăriceanu și proaspăt ieșită de la guvernare, a fost luată prin surprindere de anunțul social-democraților.

PSD anunța, luni, că îl va susține pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, rămasă vacantă după demisia lui Tăriceanu. Social-democrații susțineau că postul aparține ALDE și e normal să fie ocupată tot de un membru al formațiunii.

Numai că membrii partidului nu privesc cu ochi buni acest lucru. Conducerea formațiunii a decis că va exclude din partid orice membru care acceptă funcții de la PSD.

Teodor Meleșcanu riscă excluderea din partid: ce spune Tăriceanu

Teodor Meleșcanu
Sursa foto: INQUAM Photos /Octav Ganea

După ședința de marți, ALDE a decis că-l va susține la șefia Senatului pe Ion Popa. De asemenea, s-a discutat despre excluderea lui Teodor Meleșcanu din partid, dacă fostul ministru de Externe nu renunță la candidatura susținută de PSD.

Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a anunțat concluziile întâlnirii.

„Prima decizie e cea referitoare la susținerea colegului senator Ion Popa pentru funcția de președinte al Senatului României. A doua decizie pe care am luat-o a fost cea privitoare la pierderea calității de membru ALDE pentru persoanele care fără acceptul sau susținerea partidului acceptă funcții, conform prevederilor statutare. Aceste decizii au fost luate cu o largă majoritate. A fost prezent și domnul Meleșcanu care și-a cerut scuze colegilor pentru situația pe care a generat-o. Nu putem accepta astfel de propunere din partea PSD, care iese din orice normă politică”
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE

Cine este Teodor Meleșcanu, omul care poate deveni al doilea om în stat

De numele lui Teodor Meleșcanu se leagă eșecul organizării alegerilor europarlamentare din diaspora, din 26 mai. Atunci, Meleșcanu ocupa funcția de ministru de externe.

Numărul secțiilor de vot deschise a fost insuficient pentru cei aproape 400.000 de români care au apucat să voteze.

Numai că nu toți cei care s-au pus la coadă au reușit să-și exercite votul. Au fost oameni care au stat și câte 8-9 ore la coadă și tot nu au reușit să intre. La acea vreme, președintele Klaus Iohannis a cerut demisia sau demiterea sa, la pachet cu ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan.

Cei doi au rămas, însă, în funcții.

Teodor Meleșcanu a intrat în politică în anii 90 și a făcut parte din Guvernul FSN. Ulterior, a intrat în Parlament din partea PDSR. A schimbat, însă, multe partide de-a lungul timpului, a trecut prin PNL și apoi a ajuns la ALDE.

Teodor Meleșcanu a fost ministru de Externe în guvernele Văcăroiu, Ponta, Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Urmăriți Impact.ro și pe