Războiul din Israel trece la alt nivel: armata a atacat în Fâșia Gaza

Ana Ionescu 14.05.2021, 09:36
Războiul din Israel trece la alt nivel: armata a atacat în Fâșia Gaza
Războiul din Israel trece la un alt nivel. Armata israeliană a atacat Fâșia Gaza, deși inițial anunțase, în cursul nopții de joi, că nu intenționează să invadeze această zona. Cu toate acestea, atacul israelienilor a fost unul puternic, precedat de un bombardament masiv din aer și de la sol.

Cum s-a produs atacul armatei israeliene în Fâșia Gaza

Armata israeliană anunțase, în cursul nopții de joi spre vineri, doar că va continua raidurile aeriene şi operaţiunile la sol, fără să specifice detalii despre poziționare trupelor la sol. La scurt timp, bombardamentele s-au intensificat, iar israelienii au anunțat că vor folosi echipajele aeriene și unități terestre pentru a invada Fâșia Gaza.
„Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un mesaj scurt, potrivit Mediafax.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a confirmat că soldații au pătruns în Fâșia Gaza. Atacul a fost precedat de un bombardament masiv, iar armata israeliană a folosit avioane de vânătoare, drone, artilerie și tancuri, informează Times of Israel.
Este pentru prima dată de la izbucnirea conflictelor dintre Israel și grupurile islamiste când militari israelieni pătrund în Fâșia Gaza cu scopul de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul lor.
razboiul din israel trece la un alt nivel, armata israeliana a atacat fasia gaza2
Razboiul din Israel trece la un alt nivel, armata israeliana a atacat Fasia Gaza

Națiunile Unite cer încetarea imediată a confruntărilor

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a intervenit și a cerut încetarea imediată a confruntărilor între Israel și grupurile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic.
„Din respect pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, fac apel la reducerea imediată a tensiunilor şi încetarea ostilităţilor între Fâşia Gaza şi Israel. Prea mulţi civili nevinovaţi au murit deja. Acest conflict nu poate decât să amplifice radicalizarea şi extremismul în întreaga regiune”, a transmis Antonio Guterres, în cursul nopţii, prin intermediul Twitter.
Deocamdată nu se știe câți militari israelieni au fost trimiși în Fâșia Gaza și nici dacă misiunea lor s-a încheiat sau va continua. Între timp, Hamas a continuat să lanseze rachete către Israel. Organizația a anunțat că a tras alte 50 de rachete joi noaptea.
„Aviaţia militară israeliană şi trupe terestre efectuează în prezent atacuri în Fâşia Gaza. Noi suntem pregătiţi şi continuăm să fim pregătiţi pentru diverse scenarii”, a declarat în cursul nopţii un purtător de cuvânt al armatei israeliene citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.
Organizația Hamas avertizase Israelul să evite incursiunile terestre pentru a nu amplifica conflictul și creșterea numărului de morți.
„Orice incursiune terestră, indiferent în ce zonă a Fâşiei Gaza, va conduce la creşterea numărului morţilor şi prizonierilor în rândurile inamicului”, a transmis organizaţia islamistă Hamas, conform postului France24.
Urmăriți Impact.ro și pe