Războiul din care America se retrage după alegerea lui Joe Biden. Țara care nu va mai beneficia de sprijinul SUA

Ana Anitoiu 05.02.2021, 17:43
Războiul din care America se retrage după alegerea lui Joe Biden. Țara care nu va mai beneficia de sprijinul SUA

Statele Unite ale Americii se retrag dintr-un război, după alegerea democratului Joe Biden în funcția de președinte. O țară ce până acum primea sprijinul SUA pentru a derula un conflict militar va rămâne fără această susținere. În plus, noul lider american i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin.

Din ce război de retrag SUA, după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale

Mai exact, președintele american Joe Biden își îndeplinește acum o promisiune pe care a făcut-o încă din campania electorală. El a anunțat că Statele Unite ale Americii vor pune capăt sprijinului pe care îl ofereau în conflictul desfășurat de Arabia Saudită și de alte țări arabe în Yemen.

”Ne intensificăm diplomaţia pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară şi strategică”, a spus Joe Biden, precizând că, pe de altă parte, administraţia sa va susține o iniţiativă condusă de Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu scopul de a impune încheierea focului în Yemen şi restabilirea negocierilor de pace.

Razboiul din care America se retrage dupa alegerea lui Joe Biden. Tara care nu va mai beneficia de sprijinul SUA
Joe Biden

Gata cu armele din Statele Unite ale Americii!

De asemenea, Joe Biden a anunțat că l-a ales pe diplomatul Tim Lenderking în funcţia de emisar special al administraţiei Statelor Unite ale Americii pentru noile obiective referitoare la conflictul armat din Yemen. Democratul a precizat că SUA nu vor mai furniza muniție de pecizie pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

”Acest război trebuie să se încheie şi, pentru a sublinia angajamentul nostru, punem capăt întregului sprijin american pentru operaţiuni ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzărilor relevante de arme”, a spus noul președinte american.

110.000 de vieți pierdute în conflictul din care SUA se retrage

Conflictul armat din Yemen aluat startul în anul 2014, între guvernul de la Sanaa și rebelii Houthi, susținuți de Iran. Însă, după un an, acest război a devenit mai intens, deoarece Arabia Saudită și alte opt state arabe, sprijinite de SUA, Franța și Marea Britanie, au pornit un bombardament aerian asupra rebelilor.

Strategia căreia acum Joe Biden vrea să îi pună capăt a fost începută de Barack Obamna, după care a fost continuată cu și mai multă dedicare de către republicanul Donald Trump. Conflictul a dus la 110.000 de decese.

Joe Biden, mesaj ferm pentru Vladimir Putin

De asemenea, Joe Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii s-au întors la diplomație. El a vorbit despre reconstruirea relațiilor cu țări ca Australia, Canada, Coreea de Sud, Japonia, şi statele din Uniunea Europeană. În plus, democratul a spus că îngheață retragerea trupelor americane din Germania, dar și că SUA vor reveni la numărul de 125.000 de refugiaţi care vor putea fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei sale, față de cei 18.000 de pe vremea lui Donald Trump. Mai mult, liderul american s-a referit la Vladimir Putin.

”I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi. Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia. SUA trebuie să facă faţă progresului autoritarismului, în special ambiţiilor crescânde ale Chinei şi dorinţei Rusiei de a ne slăbi democraţia”, a afirmat Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...