Război Armenia-Azerbaidjan. Vladimir Putin începe ofensiva. ”Este esențial să-i oprim”

Mirabela Vasile 29.09.2020, 10:16
Război Armenia-Azerbaidjan. Vladimir Putin începe ofensiva. ”Este esențial să-i oprim”

Război Armenia-Azerbaidjan. Vladimir Putin a venit cu un răspuns ferm, duminică. Președintele rus a cerut de urgență încetarea noilor confruntări dntre separtatiștii din Nagorno-Karabah și forțele azere. Incindetele sunt cele mai grave din regiunie din 2016, potrivit AFP.

Război Armenia-Azerbaidjan. Anunțul făcut de președintele Vladimir Putin. Apel la țările implicate

„Este important să depunem toate eforturile necesare pentru a evita o escaladare a confruntării, dar este esenţial să se pună capăt ostilităţilor”, a spus Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, transmis după ce liderul rus a vorbit la telefon cu premierul armean, Nikol Pașinian.

De asemenea, dacă situația va degenera în regiunea disputată de separatiști și forțele azere, Germania și Franța au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care va avea loc marți, susținut de alți membri europeni.

„Partea rusă a exprimat îngrijorări serioase faţă de reluarea luptelor pe scară largă”, se mai spune în comunicatul care nu dă alte detalii.

Trebuie să știm că de la începutul weekendului, regiunea Nagorno-Karabah este zguduită de violențe. În consecință, o reuniune cu ușile închise a Consiliului de securitate al ONU fiind așteptată, marți, la cererea țărilor europene, potrivit unor surse diplomatice.

Valul de violențe din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susținută de Erevan, ridică din nou temeri cu privire la un război de anvergură între Azerbaidjan și Armenia în Caucazul de sud, unde Turcia și Moscova se află în concurență.

Si presedintele Turciei a intervenit in conflict. Se cere incetarea de urgenta a disputelor
Si presedintele Turciei a intervenit in conflict. Se cere incetarea de urgenta a disputelor

Și Turcia a intervenit în scandalul momentului

Și Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea Nagorno-Karabah. Asta pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azere.

„A sosit momentul ca această criză care a început odată cu ocuparea Nagorno-Karabah să se încheie. De îndată ce Armenia părăseşte teritoriul pe care îl ocupă, regiunea va regăsi pacea şi armonia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Turcia este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict, care s-a soldat cu pagube serioase.

Citește și: Azerbaidjanul și Armenia se pregătesc de război. Ce s-a întâmplat pe străzile din Baku

Conducerea politică din Armenia a decretat, duminică, legea marţială. Aceasta a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah. Cele două ţări din Caucaz au un conflic de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni.

Cu toate că în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Urmăriți Impact.ro și pe