Ratele românilor o iau razna după ce IRCC a crescut din nou. Suma lunară de plată e semnificativ mai mare

Ana Anitoiu 30.09.2022, 16:27
Ratele românilor o iau razna după ce IRCC a crescut din nou. Suma lunară de plată e semnificativ mai mare

Ratele românilor care au credite legate de IRCC o iau razna după ce Indicele de referință pentru creditele consumatorilor a crescut din nou. Suma lunară de plată este semnificativ mai mare și ar urma să se mărească iar, din ianuarie 2023, conform specialiștilor.

Ce creștere a înregistrat IRCC

Mai exact, IRCC a înregistrat o creștere de la 2,65% la 4,06% pe an. Astfel, dobânda crește de la 5% – 5,6%, cât este în prezent, la 7% – 7,8%, obligându-i pe românii cu credite să scoată mai mulți bani din buzunare decât obișnuiau.

Prin urmare, rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă crește cu valori cuprinse între 200 și 250 de lei, în funcție de bancă, valoarea creditului ce a rămas de rambursat, perioadă și alte comisioane specifice.

Ratele romanilor o iau razna dupa ce IRCC a crescut din nou
Ratele romanilor o iau razna dupa cresterea IRCC

Cum au fost afectate ratele românilor

Ratele românilor au crescut considerabil. De exemplu, persoanele care au luat un credit de 300.000 de lei, pe 25 de ani, cu dobândă variabilă IRCC de 2.65% plus marja băncii, de 2%, fără alte comisioane, au de plătit în prezent o rată lunară de 1.694 de lei. Însă, odată cu creșterea IRCC, această rată urcă la 1.944 lei.

În cazul unui credit în valoare de 275.000 de lei, acordat pentru aceeași perioadă de timp, cu dobândă variabilă bazată pe IRCC de 2,65% plus marja băncii 3%, dobânda era de 5,65%, iar rata lunară de 1.546 de lei. Însă, la un IRCC de 4,06% plus marja băncii de 3%, dobânda devine de 7,06%, iar rata lunară ajunge la 1.763 de lei.

Pentru un credit mai mic, de 225.000 de lei, luat pentru același interval de timp, după aplicarea noului IRCC, de 4,06%, rata lunară crește de la 1.506 la 1.709 lei.

La cât ar putea crește din nou IRCC, din ianuarie

Deși dobânda de referință pentru credite a urcat de la 2,65% la 4,06%, conform indicelui publicat trimestrial de BNR, creșterea IRCC nu s-ar opri aici. O nouă creștere ar urma să se înregistreze în luna ianuarie, când ar putea ajunge până la 5,64%.

IRCC se calculează ca medie zilnică, pe baza dobânzilor aferente tranzacțiilor interbancare. În timp ce ROBOR reprezintă o medie aritmetică a dobânzilor afișate de bănci, IRCC este o medie ponderată a tranzacțiilor.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor a fost introdus în anul 2019, în luna mai, pentru a reflecta mai bine situațiile de pe piața bancară. ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat la 7,93%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...