Rata de infectare în Bucureşti a depăşit 6,6 la mia de locuitori. Care este sectorul cel mai afectat de covid-19

Ioana Bucur 30.09.2021, 12:22
Rata de infectare în Bucureşti a depăşit 6,6 la mia de locuitori. Care este sectorul cel mai afectat de covid-19

Veștile proaste continuă pentru locuitorii din Capitală. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a anunțat că rata de infectare în București a depășit 6,6 la mie. Într-unul dintre sectoare, incidența a ajuns la 8,5.

Rată de infectare peste 6,6 la mia de locuitori în București

Direcția de Sănătate Publică a anunțat, joi, 30 septembrie, că rata de infectare cu Covid-19, calculată la 14 zile, este de 6,64 la mia de locuitori în București, o creștere semnificativă, în doar 24 de ore, de la 6,33, cât fusese anunțată miercuri.

Cu doar o lună în urmă, pe 29 august, DSP anunța o incidență de 0,74 la mie pentru Capitală.

Cea mai afectată zonă a orașului este Sectorul 1, unde rata de infectare a depășit 8,5 la mia de locuitori.

În mod normal, în orice localitate în care incidența trece de 6 la mia de locuitori, circulația, în weekend, a persoanelor nevaccinate este permisă doar între orele 05:00 și 20:00, existând și unele excepții. Această măsură nu se aplică celor care sunt vaccinați complet de cel puțin 10 zile.

În plus, magazinele ar trebui să se închidă de la ora 18:00, iar restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Se închid și sălile de fitness, bazinele de înot, iar evenimentele mari, precum nunțile și botezurile, sunt interzise.

Rata de infectare în Bucureşti a depăşit 6,6 la mia de locuitori

Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare

Autoritățile își doresc ca școlile să rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localități, trecerea în regim online a cursurilor urmând să fie făcută în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală.

„Referitor la scenariile de functionare a şcolilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competenţe medicale/epidemiologice):

Decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară în şcoli.

Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca măsura să se aplice din 4 octombrie.

Restaurantele rămân deschise doar pentru vaccinați

Tot miercuri, ziua în care Capitala a depășit pragul de 6 la mia de locuitori, Florin Cîțu a transmis că a cerut CNSU să adopte o decizie prin care să permită funcţionarea HoReCa şi după rata de incidenţă de 6 la mie, dacă personalul este vaccinat şi dacă toţi cei care intră sunt vaccinaţi.

„Am cerut domului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi s-ar putea să avem un CNSU, hotărârea CNSU, prin care să permitem activităţile HoReCa, dacă sunt vaccinaţi cei din personal şi pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidenţă. Persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant, dacă şi cei de acolo sunt vaccinaţi”, a afirmat premierul.

Acesta a aperciat că „nu trebuie să-i penalizăm pe cei vaccinaţi”.

„Ăsta este un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte”, a adăugat premierul, precizând că o astfel de solicitare a venit deocamdată oar de la cei din HoReCa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...