Rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori în Capitală. Ce înseamnă asta pentru bucureşteni

Ioana Bucur, Andrei Cezar 29.09.2021, 11:27
Rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori în Capitală. Ce înseamnă asta pentru bucureşteni

Inevitabilul s-a produs. Rata de infectare a depășit pragul de 6 la mia de locuitori în Capitală. Ce ar putea înseamna asta pentru bucureșteni? Un nou set de restricții, program special pentru magazine și circulație pe timp de noapte cu declarație pe propria răspundere.

Noi restricții pentru bucureșteni după ce rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori în Capitală

Creșterea din ultimele zile a continuat și în ultimele 24 de ore, autoritățile anunțând, miercuri, 29 septembrie, că rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de Covid-19 a ajuns la 6,33 la mia de locuitori, după ce marți a fost 5,57. Depășirea pragului de șase implică impunerea unui nou set de restricții.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă urmează să se întâlnească, în termenul legal de 48 de ore, pentru a decide care sunt noile măsuri. Termenul pe ore se calculează începând cu ora 00 a zilei următoare.

În mod normal, în orice localitate în care rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori, circulația, în weekend, a persoanelor nevaccinate este permisă doar între orele 05:00 și 20:00, existând și unele excepții. Această măsură nu se aplică celor care sunt vaccinați complet de cel puțin 10 zile.

Magazinele se vor închide de la ora 18:00, iar restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Se închid și sălile de fitness, bazinele de înot, iar evenimentele mari, precum nunțile și botezurile, sunt interzise.

Rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori în Capitală

Școlile ar putea rămâne deschise și după pragul de 6 la mie. Sorin Cîmpeanu: „Risc gestionabil versus beneficii”

Ministrul Educației își dorește ca școlile să rămână deschise chiar și după depășirea incidenței de 6 la mie. Sorin Cîmpeanu a declarat că, în decursul zilei de miercuri, va discuta cu reprezentații din domeniul medical pentru a decide dacă acest lucru este posibil.

„Vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuţii cu toţi îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare al şcolilor.

La acest moment regula este clară, în localităţile unde se depăşeşte rata de infectare de şase la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele urmând să rămână deschise.

Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectiva educaţională, cât şi din perspectivă sanitară”, a afirmat Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...