Răsturnare de situație după ce parlamentarii PSD au votat majorarea salariilor demnitarilor. Ce a transmis partidul

Beatrice Dumitru 21.09.2022, 19:55
Răsturnare de situație după ce parlamentarii PSD au votat majorarea salariilor demnitarilor. Ce a transmis partidul

Plenul Senatului a votat majorarea salariilor parlamentarilor și primarilor la propunerea UDMR, partid aflat în Coaliția de guvernare. Printre cei care au susținut această majorare salarială s-au aflat și parmanetarii PSD care au votat în unanimitate „pentru”, însă după câteva ore social-democrații au spus că s-au răzgândit.

Ce a spus PSD despre majorarea salariilor demnitarilor

Amendamentul a fost votat de 91 de senatori,  22 au fost împotrivă, în timp ce patru s-au abținut. Decizia de majorare a salariilor din sistemul public a venit la puțin timp după ce Curtea Constituțională admisese o sesizare USR care împiedica acest demers. Majorarea va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Salariile demnitarilor au fost înghețate în anul 2019, dar UDMR a depus un amendament prin care veniturile acestora să crească cu 25%. Însă, după ce parlamentarii PSD au votat majorarea salarială, partidul a anunțat că nu este de acord cu această decizie și va cere în Coaliție ca măsura să nu se aplice și parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali.

Răsturnare de situație după ce parlamentarii PSD au votat majorarea salariilor demnitarilor. Ce a transmis partidul
Marcel Ciolacu nu susține majorările salariale pentru demnitari.

PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali. Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi neadecvată, în actualul context economic”, a transmis PSD.

USR a contestat majorările salariale

În luna iunie, USR a contestat la CCR majorările salariale acordate parlamentarilor și a semnalat că iniţiatorii legii nu au specificat care este sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare.

După trei luni, Curtea Constituțională a admis sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor şi a protejat banul public şi bugetul de stat”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...