Răspunsul UE pentru Ungaria după scandalul mitei din Parlamentul European. Viktor Orban e principalul vizat

Stan Filon 14.12.2022, 14:10
Răspunsul UE pentru Ungaria după scandalul mitei din Parlamentul European. Viktor Orban e principalul vizat

A venit și răspunsul UE pentru Ungaria, după scandalul mitei din Parlamentul European! Cel vizat este chiar premierul Ungariei, Viktor Orban, care a făcut haz de necaz și a arătat cu degetul spre Parlamentul European, lăsând să se înțeleagă că tocmai cei care acuză corupția din unele țări sunt, la rândul lor, corupți.

Răspunsul UE pentru Ungaria după scandalul mitei din Parlamentul European

Așadar, internetul s-a umplut de meme-uri, imediat după ce s-a aflat că există corupție chiar și în sânul Parlamentului European. Au fost și oficiali care au arătat cu degetul spre instituția europeană, imediat după arestarea vicepreședintei PE Eva Kaili, acuzată de spălare de bani şi corupţie. Unul dintre aceștia a fost chiar premierul ungar Viktor Orban.

„Salutare, Parlament European!”, scrisese Orban pe Twitter, însoţind mesajul cu o fotografie din anul 1981 în care foştii preşedinţi americani Ronald Reagan şi George Bush râd în hohote. „Iar apoi spun că Parlamentul European este foarte preocupat de corupţia din Ungaria”, concluziona Orban.

Raspunsul UE pentru Ungaria dupa scandalul mitei din Parlamentul European
Raspunsul UE pentru Ungaria dupa scandalul mitei din Parlamentul European
Pix: KAILI Eva//ISOPIX_24632351-014/1903201357/Credit:ISOPIX/SIPA/1903201359

Josep Borrell, sătul de glumele pe seama corupției din PE

Ei bine, acum a venit și un răspuns prin vocea Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell. Acesta le-a transmis miercuri celor care fac glume pe seama scandalului de corupţie din Parlamentul European că, cel puţin la Bruxelles, atunci când este dezvăluit un astfel de caz, „se acţionează şi se asumă responsabilitatea”, relatează EFE.

„Când îi văd pe unii că râd de noi, că spun (…) te plângeai de corupţia din ţara noastră şi uite ce se întâmplă în ţara ta (…), ei bine, măcar aici, noi le descoperim şi acţionăm. Există o responsabilitate”, a subliniat Borrell, la un forum între UE şi organizaţiile nonguvernamentale desfăşurat miercuri la Bruxelles, scrie Agerpres.

Ce spune despre credibilitatea UE

Borrell le-a declarat participanţilor la forumul din Bruxelles că lupta împotriva corupţiei este „ceva ce trebuie făcut în casă, aici”. Corupţia este, pare-se, „o buruiană care răsare peste tot” şi care face necesar „să controlăm totul”, a insistat el.

„Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European nu trebuie ascuns. Dovedeşte cât de serioasă şi cât de importantă este această temă pentru sistemul nostru politic (…) aceasta este diferenţa”, a adăugat şeful diplomaţiei europene, care şi-a exprimat convingerea că „trebuie să fim foarte vigilenţi”.

Borrell a recunoscut că întreaga credibilitate externă a UE „depinde mult de modul în care abordăm această chestiune”. Înaltul oficial a spus că trebuie acționat atât împotriva ambelor părți: coruptul și corupătorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...