Răspunsul DSP Iași după ce o femeie a cerut certificat verde pentru hamsterul său: „Caz pe care nu ai cum să-l uiţi”

Cătălina Burghelea 27.01.2022, 06:47
Răspunsul DSP Iași după ce o femeie a cerut certificat verde pentru hamsterul său: „Caz pe care nu ai cum să-l uiţi”

Angajații Direcției de Sănătate Publică sunt asaltați, în această perioadă pandemică, de sute de apeluri pe zi. În unele cazuri, solicitările pe care le primesc sunt de-a dreptul bizare sau ciudate. Un astfel de exemplu vine de la Iași, unde o femeie a sunat ca să ceară certificat verde pentru animalul său de companie: un hamster.

O ieșeancă a sunat la DSP ca să ceară certificat verde pentru hamsterul său

În plină criză sanitară, DSP primește și solicitări hilare. La Iași, spre exemplu, o doamnă a vrut certificat verde pentru animalul de companie, un hamster, alături de care intenționa să plece într-o călătorie peste hotare.

În perioada pandemiei de coronavirus, Direcțiile de Sănătate Publică din țară sunt cele mai asaltate instituții de către români. Printre problemele uzuale legate de carantină sau vaccin, angajații DSP se confruntă și cu unele cereri neobișnuite. Este și cazul unei femei din Iași care a cerut un certificat verde pentru hamsterul său.

Planuri de călătorie cu animalul de companie

Ieșeanca își făcea planuri de călătorie în afara granițelor României și dorea să știe dacă va fi primită cu animalul de companie. Așa că a pus mâna pe telefon și a sunat la DSP Iași, unde a cerut certificat verde pentru hamsterul său.

Un inspector DSP, infectat cu Covid-19, a decedat

Ce răspuns a primit de la DSP Iași

După ce și-au revenit din șoc, angajații instituției din capitala Moldovei i-au explicat femeii că nu va întâmpina probleme dacă alege să călătorească alături de hamsterul ei și că nu se emit certificate pentru animale, a precizat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi.

„Unii dintre ei au sunat să întrebe dacă-i angajăm, alţii au dorit să sune, de fapt, în altă parte şi au nimerit la noi şi a fost şi un caz mai altfel pe care nu ai cum să-l uiţi.

A fost o doamnă care a sunat să solicite certificat verde pentru hamsterul ei întrucât pleca în străinătate cu acesta şi era îngrijorată că nu va putea. I s-a explicat că nu va întâmpina probleme dacă pleacă cu hamsterul şi că nu se emit certificate pentru animale”, a declarat medicul Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, potrivit InfoIași.

Ce plângeri bizare mai au românii în perioada pandemiei

Cazul nu este singular, deoarece reprezentanții DSP primesc des astfel de solicitări ciudate. Unii români au reclamat că vecinii infectați cu noul coronavirus stau cu fereastra deschisă și că ar putea răspândi Covid-19. Alții au pârât persoanele care, deși în izolare, primeau musafiri.

În județul vecin Botoșani, un bărbat a sunat la DSP ca să-și reclame vecinul pentru că „miroase a prost”, iar o femeie sună regulat la instituţie pentru a întreba daca oraşul a fost invadat de buburuze.

„Noi nu putem face o plângere împotriva acelor persoane care abuzează. Pentru că este un drept constituţional, să facă petiţie. Iar la fiecare petiţie trebuie să investigăm. Cumva, e ca la spital. Dacă vine un pacient de zece ori şi spune că îl doare ceva, îl investighezi. Chiar dacă a opta oară, a noua, ştii că doar inventează, a zecea poate fi reală acea durere. Deci îl investighezi de fiecare dată. Noi suntem funcţionari publici. Trebuie să avem o anumită conduită faţă de orice persoană şi în orice situaţie, chiar dacă ni se poate părea absurdă”, a punctat un inspector DSP.

Zilnic, Direcția de Sănătate Publică Iași primește aproape 200 de apeluri de la cetățeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...