RAR: Trei din patru autotursime second-hand au kilometrajul dat înapoi. Metoda prin care poți să afli exact

Nicu Stan 22.08.2021, 22:26
RAR: Trei din patru autotursime second-hand au kilometrajul dat înapoi. Metoda prin care poți să afli exact

RAR a făcut anunțul de care se vor speria toți românii. Astfel, trei din patru autotursime second-hand au kilometrajul dat înapoi. Există o metodă sigură prin care românii pot afla dacă kilometrajul unei mașini a fost dat înapoi. Care este această metodă, vedeți în articolul de mai jos.

Cum afli dacă o mașină are kilometrajul dat înpoi. Trei din patru mașini second-hand au kilometrajul modificat

RAR a anunțat că trei din patru mașini second-hand au kilometrajul dat înapoi. Astfel, pentru românii care vor să își cumpere o mașină la mâna a doua, aceștia trebuie să știe că există o metodă care arată dacă o mașină veche are sau nu kilometrajul dat înapoi.

Modificarea kilometrajului la o maşinele second hand este o practică des întâlnită în țara noastră. De asemenea, estimările arată că trei din patru mașini la mâna a doua vândute la noi în ţară au trecut prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse la vânzare, conform Registrului Auto Român (RAR). Astfel, RAR-ul vine în ajutorul românilor și oferă patru sfaturi pentru a preveni astfel de fraude.

Datul kilometrajului inapoi, o metoda des intalnita in Romania
Datul kilometrajului inapoi, o metoda des intalnita in Romania

Frauda este greu de detectat

”Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor. Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor întinerite din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Și în Germania se practică modificarea kilometrajului

Conform sursei citate, foarte multe automobile second hand au kilometrajul modificat.

”Modificarea kilometrajului este o practică foarte des întâlnită. Se estimează că, în Germania, fiecare a treia maşină second hand vândută a avut intervenţii la odometru şi că în România 3 din 4 vehicule second hand trec prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă. E de înţeles deci că trebuie să faceţi mai mult decât o probă de condus şi să perfectaţi actele”, mai arată RAR.

Cele 4 sfaturi ale RAR

”1. Controlați vizual vehiculul şi insistaţi pe detalii. Volanul, maneta frânei de mână, pedala de acceleraţie, frâna sau ambreiajul cu urme excesive de uzură arată că mașina are un număr mare de kilometri parcurşi . Aceleaşi semne de întrebare să vi le puneţi şi dacă vedeţi un vehicul fabricat recent şi cu foarte puţini kilometri la bord, dar care nu mai are anvelopele originale sau acestea sunt uzate excesiv.

2. Solicitați cartea de service. De acolo puteţi afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparaţii s-au făcut la vehicul şi, bineînţeles, care a fost evoluţia kilometrajului. Cum însă pe net se vând şi cărţi de service false, gata ştampilate, puteţi să le confruntaţi cu baza de date proprie pe care unii dintre importatori o pun la dispoziţie, însă contra cost.

3. Cercetați pe site-ul Registrului Auto Român www.rarom.ro ”cazierul” vehiculului de care sunteţi interesat. Aplicaţia ”ISTORIC VEHICUL” oferă gratuit informaţii referitoare la activităţile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice. Condiţia pentru ca un vehicul să poată fi verificat pe site-ul www.rarom.ro este ca acesta să fi trecut cel puţin odată pe la RAR

4. Cereți de la vânzător cât mai multe acte: contractul de vânzare-cumpărare, facturi, certificatul de inspecţie tehnică periodică”, informează RAR.

Urmăriți Impact.ro și pe