Raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița dezvăluie noi detalii. Care a fost, de fapt, cauza accidentului

Ioana Bucur 01.10.2022, 11:17
Raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița dezvăluie noi detalii. Care a fost, de fapt, cauza accidentului

Reprezentanți ai Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile au publicat raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița, iar documentul dezvăluie noi detalii despre tragedie. Care a fost, potrivit specialiștilor, cauza accidentului în urma căruia pilotul, un bistrițean în vârstă de 61 de ani, și-a pierdut viața.

Ce arată raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița

După aproape o lună de la producerea accidentului în urma căruia o persoană a murit, iar alta a fost rănită, specialiștii de la Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile au publicat raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița.

Documentul descrie o eroare umană, vina pentru producerea accidentului fiind a pilotului Marius Ionașcu, un bistrițean în vârstă de 61 de ani. Acesta voia să îi arate unui prieten din Germania „Marea de la Munte”, dar s-a apropiat prea mult de apă, atingând suprafața lacului cu vârful planului drept.

„După decolare aeronava a urmat un traseu direct spre lacul Colibița. La ajungerea în zonă, aeronava a survolat o parte din latura nordică a lacului, după care pilotul a inițiat un viraj pe dreapta, cu unghi mare de înclinare, în coborâre, cu intenția de a intra pe lac pe o direcție probabilă de la est la vest și la o înălțime mică față de suprafața apei.

Pe timpul efectuării virajului, aeronava a atins cu vârful planului drept suprafața lacului. Ca urmare a acestui prim contact, vârful planului drept s-a rupt, iar aeronava a pierdut din viteză, concomitent cu o evoluție înclinată pe partea stângă, care a condus la un contact dur cu apa pe această parte”, a arătat raportul AIAS.

Raportul preliminar al prăbușirii avionului în lacul Colibița dezvăluie noi detalii. Care a fost, de fapt, cauza accidentului
Avion prabusit in lacul Colibita

„Nu mai veniți, nu are rost”

Imediat după contactul cu apa, avionul de dimensiuni mici s-a prăbușit. Pilotul român, care avea licență pentru aeronave ultraușoare motorizate și 442 de ore de zbor, a fost declarat decedat la fața locului.

Până la sosirea echiajelor de intervenție, un pompier paramedic care se afla în zonă, în timpul liber, l-a resuscitat pe pilotul care fusese scos din aeronavă în stare de inconștiență.

„O persoană ne-a spus, nu mai veniti, nu are rost. Persoana este decedată. Dar fiind paramedic la ISU Bistriţa, pentru mine o persoana care nu vorbește sau nu respiră nu înseamnă că este deja decedată. Manevrele de resuscitare nu au fost foarte eficiente din cauză că pacientul avea foarte multe traumatisme la nivelul capului la nivelul toracelui si la nivelul abdomenului”, a declarat Paul Emanuel Ceuşan, ISU Bistriţa.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...