Raport devastator de la ONU! Ce riscă omenirea, după declanșarea pandemiei de coronavirus

Stan Filon 25.09.2020, 19:16
Raport devastator de la ONU! Ce riscă omenirea, după declanșarea pandemiei de coronavirus

Un raport al ONu atrage atenția că pandemia de coronavirus ameninţă să anuleze un deceniu de progrese în privinţa sănătăţii femeilor şi copiilor.

Un raport ONU spune că progresele medicinii vor fi anulate cu 10 ani din cauza pandemiei de coronavirus

În urmă cu zece ani a fost lansată mișcarea „Fiecare femeie, fiecare copil” a ONU, care a înregistrat un progres spectaculos. Această mișcare a cuprins vaccinarea a peste un miliard de copii şi a permis ca numărul deceselor în rândul copiilor sub cinci ani să ajungă la un minim istoric în 2019. ONU recunoaște că acest proiect nu a înregistrat progrese la fel de bune în fiecare colț de lume. Acum, organizația spune că progresele medicale pot fi date înapoi cu 10 ani de coronavirus. 

Anul trecut, 5,2 milioane de copii cu vârste sub cinci ani au murit din cauze care puteau fi prevenite, iar 82% dintre acele decese au fost concentrate în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud. Criza legată de coronavirus amplifică inegalităţile existente, astfel că cele mai vulnerabile femei şi cei mai vulnerabili copii sunt cel mai puternic afectaţi de perturbările din serviciile de sănătate, conform ONU.

Un raport ONU spune ca progresele medicinii vor fi anulate cu 10 ani din cauza pandemiei de coronavirus
Un raport ONU spune ca progresele medicinii vor fi anulate cu 10 ani din cauza pandemiei de coronavirus

48 de milioane de copii cu vârste până în 5 ani riscă să moară, până în 2030

Fără suplimentarea eforturilor pentru prevenirea deceselor care puteau fi prevenite în rândul copiilor, 48 de milioane de copii sub cinci ani ar putea muri între 2020 şi 2030, atrage atenţia organizația ONU.

„Chiar înainte de pandemia de COVID-29, un copil cu vârsta de sub cinci ani a murit la fiecare şase secunde undeva în lume”, a precizat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

„Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict şi în contexte fragile riscă să se confruntă cu dificultăţi şi mai mari odată cu declanşarea pandemiei”, a adăugat ea.

ONU vine cu vești proaste

Și Organizația Mondială a Sănătății vine cu un anunț și mai îngrijorător. Un număr de 80 de milioane de copii cu vârste cuprinse până într-un an riscă să se îmbolnăvească de difterie, rujeolă și poliomielită, atât în țări bogate, cât și în țări sărace din cauza întârzierii vaccinurilor cauzate de pandemia de coronavirus.

Conform datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Gavi și Institutul de Vaccinuri Sabin, furnizarea serviciilor de imunizare de rutină a fost îngreunată în mod semnificativ în cel puțin 68 de țări și poate afecta aproximativ 80 de milioane de copii, cu vârste sub un an, care trăiesc în aceste țări.

”Imunizarea este unul dintre cele mai puternice și fundamentale instrumente pentru prevenirea bolilor din întreaga istorie a sănătății publice”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. ”Perturbarea programelor de imunizare provocată de pandemia de COVID-19 amenință să anuleze deceniile de progrese înregistrate împotriva unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...