Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români. Despre ce categorie de venit este vorba

Ioana Bucur 16.07.2021, 22:47
Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români. Despre ce categorie de venit este vorba

Situația angajaților de la noi din țară a ajuns în atenția autorităților care caută soluții rapide. Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români. Despre ce categorie de venit este vorba.

Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români

Pentru că Guvernul nu are cum să intervină pe piață pentru stabilirea salariilor, singura pârghie a statului fiind salariul minim, ministrul Muncii a făcut un apel către angajatorii de la noi din țară, în contextul creșterii nejustificate a numărului contractelor cu plata minimă.

Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români. Politicianul i-a îndemnat pe angajatori să facă un efort și să crească veniturile oamenilor cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei, în încercarea de a reduce numărul celor care decid să plece și să muncească în străinătate.

„Am discuții permanente cu agenții economici și știu că mulți se gândesc că 400-600-800 de lei în plus fac diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență, și un lucrător din spațiul non-UE, care, însă, în cele mai multe cazuri, trebuie pregătit pentru acel job. Știu că acești 400-600-800 de lei nu sunt sume ușor de dat pentru multe business-uri care se chinuie să supraviețuiască, cu marje mici, pe o piață foarte competitivă.

Știu foarte bine cu ce presiuni mari s-au confruntat firmele în perioada crizei, însă toate comunitățile de afaceri cu care discut la nivel local amintesc și cifrele exacte pe care companiile le-au primit de la stat pentru a menține locurile de muncă. Statul nu poate interveni pe piață pentru stabilirea salariilor. Avem pârghia salariului minim și vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă.

Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta un cost salarial poate puțin mai mare, pentru a ține lucrătorii români acasă. Costul chiriei din străinătate, plus greutățile mari ale deplasării și chiar dorul de casă, toate acestea i-ar determina pe români să lucreze în țară”, a transmis Raluca Turcan.

Raluca Turcan vrea să mărească salariile acestor români
Raluca Turcan

„O societate așezată care-și susține profesioniștii și oamenii talentați și nu-i lasă să plece din țară”

Ministrul a precizat că sunt mii de șomeri cu studii liceale, în timp ce angajatorii duc lipsă de forță de muncă calificată, în special în domeniile tehnice. Turcan a subliniat că nu trebuie să se facă nicio diferență între un elev cu rezultate bune la învățătură și unul cu aptitudini tehnice, care se poate dezvolta într-o școală profesională.

„Trebuie să schimbăm această mentalitate. Un olimpic la matematică poate deveni un profesor respectat care să câștige un venit bun în sistemul public, în timp ce un copil absolvent de școală profesională poate avea propriul service auto, în care să câștige mai mult decât salariul unui profesor. Nu putem compara, pentru că nu există comparație.

Este neapărată nevoie ca, așa cum informația despre un job disponibil ajunge la publicul interesat, așa și informaţia despre calificările disponibile din învățământul tehnic să ajungă la destinatari, adică la părinţii și copiii care sunt în pragul alegerii unui școli profesionale.

Trebuie spus că există beneficii concrete ale acestei alegeri, un job sigur, un câștig salarial mai bun și mai rapid obținut de către tânărul angajat, un statut social respectat și apreciat într-o societate așezată care-și susține profesioniștii și oamenii talentați și nu-i lasă să plece din țară”, a adăugat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe