Raluca Turcan, anunţ despre sporuri. Care va fi suma maximă oferită angajaţilor

Stan Filon 18.03.2021, 08:12
Raluca Turcan, anunţ despre sporuri. Care va fi suma maximă oferită angajaţilor

Bugetarii își pot lua adio de la sporurile foarte mari pe care le primesc în prezent! Guvernul Cîțu lucrează la Legea salarizării, care va specifica foarte clar ce sporuri pot primi angajații de la stat. Pentru acest lucru, va fi luat în calcul salariul minim pe economie.

La ce sumă vor fi limitate sporurile în România

„Am solicitat ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: Să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza. Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, unele sporuri să fie acordate în sume fixă pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grilă de salarizare a salariilor în plată”, a declarat Turcan. Așadar este posibil să nu mai existe în România sporuri mai mari de 460 de lei pe lună? Vom vedea!

Când va fi gata Legea salarizării? Ei bine, ministrul Muncii a spus că nu există o presiune pentru această lege, așa că se va lucra atent la ea, pentru a nu fi plină de excepții. Raluca Turcan se așteaptă ca această lege să fie gata într-un an de zile. „Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile”, a spusTurcan.

La ce suma vor fi limitate sporurile in Romania
La ce suma vor fi limitate sporurile in Romania

Cât timp vor avea pensionarii să aleagă între pensie și salariu

Ministrul Muncii a vorbit și despre cumulul pensiei cu salariul și a spus exact cât vor avea la dispoziție pensionarii să se decidă cu ce venit vor să rămână. Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul a fost aprobat în prima lectură, miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să existe varianta finală care va merge spre aprobare în Parlament.

S-a ajuns ca bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii cu ce venit vor rămâne. ”Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan. Potrivit ministrului, în sistemul public sunt 35.000 de persoane care cumulează pnsia cu salariul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...