Raluca Turcan, anunţ despre creşterea alocaţiilor şi despre pensiile speciale. „Legea trebuie respectată”

Raluca Turcan, anunţ despre creşterea alocaţiilor şi despre pensiile speciale. „Legea trebuie respectată”

După  ce astăzi a fost avizat favorabil bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan a făcut un anunț cu privire la creşterea alocaţiilor. Ministrul Muncii a făcut declarații și cu privire la pensiile speciale.

Raluca Turcan a făcut un anunț despre creşterea alocaţiilor

Proiectul a fost avizat cu 25 de voturi ”pentru”, 14 ”împotrivă” și 3 abțineri. Raluca Turcan a declarat că se aștepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite. Ministrul muncii a vorbit despre majorarea alocațiilor, astfel că în momentul de față legea existentă în Parlament prevede creșterea alocațiilor în două tranșe. Prima a fost la 1 ianuarie iar cealaltă la mijlocul anului.

„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată”, a spus sâmbătă Raluca Turcan. „Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019.

Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți”, a explicat ministrul muncii. „În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a subliniat Raluca Turcan.

Următoarea majorarea a alocațiilor urmează a avea loc la jumătatea anului
Următoarea majorarea a alocațiilor urmează a avea loc la jumătatea anului

Variantele de eliminare a pensiilor speciale

Raluca Turcan a adus în discuție și variantele de eliminare a pensiilor speciale. Aceasta a afirmat că se intenționează ca pe partea de salarizare a sistemului public să se indentifice unde au loc pierderile și să diminueze acestă risipă. După ce vor fi aduse economii la bugetul de stat, urmează să se ia măsuri cu privire la destinația acestora.

Cu privire la pensiile speciale, Raluca Turcan a fost întrebată dacă economiile făcute prin eliminarea pensiilor speciale pot fi alocate pentru majorarea alocațiilor, aceasta a răspuns că mai întâi trebuie să apară rezultatul votului din Parlament. Momentan a fost doar promulgată legea cu privire la indemnizațiile parlamentarilor care reprezintă o contribuție destul de mică la bugetul de stat.

„Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a arătat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe